Best Of UNITER 2016. Festivalul Național de Teatru. Prin ochii actorilor

Site-ul www.uniter.ro vă aminteşte pe parcursul lunii decembrie cele mai bune momente din evenimentele organizate anul acesta de UNITER (Uniunea Teatrală din România). Instituţia a organizat în 2016 Campania „Artiştii pentru Artişti“, Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP şi Festivalul Naţional de Teatru.

Best Of UNITER 2016. Festivalul Național de Teatru. Prin ochii actorilor

Înaintea Festivalului Național de Teatru, site-ul www.fnt.ro v-a prezentat o serie de interviuri cu unii dintre actorii și regizorii care au putut fi văzuți în această toamnă în Festival. Să ne reamintim, așadar, ce îi leagă de FNT pe o parte dintre oamenii de teatru ai momentului!

best-of-uniter-2016-1024x256

Ofelia Popii: „Cred că prima dată în FNT am jucat de mult, chiar când am debutat, cu spectacolul lui Alexander Hausvater – Canibalii. De atunci, poate a trecut un an, când am fost însărcinată, în care să nu fi jucat în FNT. S-a creat o legătură de prietenie, aș zice, care a ținut în timp. Și mă bucur mereu că ajung să joc în Festivalul Național.”

Miklós Bács: „FNT-ul este oglinda subiectivă a unei stagiuni teatrale. Ea propune breslei teme de reflexie, oportunitatea unor reale întâlniri, şansa unor schimburi profesionale, privirea de ansamblu asupra creaţiilor scenice ale unei stagiuni, instaurând în spaţiul şi timpul cotidian, pentru un scurt moment, Sărbătoarea.”

Imola Kézdi: „FNT-ul este, cred, cel mai important eveniment teatral din ţară, atât  pentru actorii care participă, cât şi pentru publicul bucureştean.”

Ilona Brezoianu:De FNT mă leagă amintirea spectacolului Hai Iu Iu Nu Hey You You făcut de Radu Afrim, la Gala HOP 2013. Am jucat în cadrul festivalului atunci, dar nu mă speria gândul ăsta. Mai ales că acolo cântam și dansam. Era mai simplu decât acum. Și da, în anii precedenți mergeam la spectacole și stăteam la cozi cu colegii studenți să vedem spectacole.”

Richard Hladik: „În viziunea mea, Festivalul Naţional de Teatru, nu numai că aduce anual într-un oraş cele mai bune spectacole ale anului din ţară, dar şi uneşte oameni din breasla teatrală. În fiecare an în care am participat la FNT, am observat bucuria participanţilor, sclipirea din ochii lor, care se datora faptului că pot fi acolo. Cu alte cuvinte, cred că Festivalul Naţional de Teatru motivează oamenii să creeze în continuare şi ridică atât ştacheta calităţii spectacolelor, cât şi a prestaţiilor actoriceşti. Rezultatul este creşterea calităţii producţiilor teatrale.”

Teodor Corban: „Profesorul meu Dem Rădulescu spunea despre Ofelia din Hamlet că e singura fiinţă vie din Elsinore, că e o floare crescută între zidurile reci ale Danemarcei. Cam asta e şi FNT în Romania.

Adi Carauleanu: „E foarte important ca teatrele din țară să se întâlnească într-un loc în care să își prezinte cele mai bune producții. Este salutar faptul că, datorită FNT, actorii pot să stea mai mult de două-trei zile în festival, să vadă ceea ce fac colegii lor din alte teatre, să comunice și să stabilească între ei contacte. FNT este un barometru al creației teatrale din întreaga țară.”

maiaMaia Morgenstern: „Festivalul Naţional de Teatru e o sărbătoare şi vreau să îl trăiesc aşa: ca pe o sărbătoare! După părerea mea, teatrul românesc nu stă deloc rău! Se joacă, se montează, sălile sunt pline… Nu cred că stăm degeaba. Ne mişcăm, avem spectacole, suntem vii!”

Mădălina Ciotea: „Am fost atât de emoţionată, când am aflat că suntem în FNT, încât am început să plâng.”

Ciprian Nicula: „Am văzut Trilogia Belgrădeană, spectacolul Teatrului Anton Pann la FNT în 2014, am văzut Donka – O scrisoare către Cehov (regia: Daniele Finzi Pasca) în 2015, spectacol care m-a impresionat. Tot în aceeași ediție, am jucat și noi Femei/Bărbați (regia: Vlad Massaci).”

Biro Jozsef: „Este bine că la un astfel de festival avem ocazia să ne vedem, printre repetiții, cu colegii de la alte teatre din țară și să urmărim și alte producții. Eu voi merge la un singur spectacol, cel al lui Dragoș Galgoțiu, Kafka. 5 vise, de la Teatrul Odeon, vineri seara.”

Lari Giorgescu: „E o ocazie de a promova și spectacolele altfel. În repertoriul unui teatru de stat sunt anumite spectacole care ar trebui promovate diferit față de acele spectacole la care vin oamenii dintr-o inerție a distribuției… L’Om DAdA este un astfel de spectacol, care are nevoie de o atenție specială. Iar FNT oferă această atenție specială.”

Andrei Huțuleac: „Teatru consum în cantităţi moderate. Recunosc cu ruşine că mă duc ori la pomul lăudat, ori la spectacole în care joacă prieteni – deci când nu pot refuza. Cred că din aceleaşi motive pentru care un medic chirurg preferă să se plimbe în parc în timpul liber şi nu să privească operaţiile colegilor (asum că am spus un lucru extrem de uşor atacabil). În schimb, sunt un mare consumator de cinema. Oricând vrei, putem conversa.”

Liviu Romanescu: „Am mai fost prin FNT, ca spectator. Și, cu siguranță, cel puțin tot în calitate de spectator, voi reveni la fiecare ocazie. În FNT am văzut unele dintre cele mai marcante spectacole, pentru mine, atât din țară, cât și internaționale. Aici am văzut, student fiind, pentru prima oară artiști care dovedeau mult curaj și îndrăzneală. Așa cum am menționat anterior, participarea în FNT cu spectacolul Lungs este, în primul rând, un factor care ne oferă un plus de încredere în forțele proprii și în munca noastră.”

Claudia Ieremia: „FNT înseamnă o bună ocazie să ne vedem unii pe alții. Să ne bucurăm de munca noastra pe viu, nu numai pe Facebook. Sunt curioasă și nerăbdătoare să vin.”

Ilinca Manolache: „În FNT, aş vrea să am timp să-mi văd mai mult colegii de la alte teatre pe scenă. Dar nu prea avem timp unii de alţii în acest sens…”

Ionuț Caras: „Mă bucur atunci când, în FNT, descopăr un actor bun despre care nu ştiam sau un spectacol extraordinar, dar mă şi întristez când văd artişti care trăiesc doar din fumuri, spectacole de mucava sau atitudini superioare care nu pot înghiţi ceva ce nu au mestecat deja înainte. Dar e bine! E bine pentru că FNT-ul ne adună pe toţi la un loc şi, că ne place sau nu, ne pune să ne uităm unii la alţii.”