Modele pentru prevenirea efectelor îmbătrânirii

Proiectul îşi propune să pună bazele unei reţele comunitare care să promoveze modele practice de prevenire şi combatere a efectelor îmbătrânirii. El se adresează tuturor categoriilor profesionale şi sociale şi este realizat de artistii pensionari beneficiari ai programului „Casa Artistului” .
Proiectul este finanţat de Ambasada Regala a Olandei la Bucuresti prin programul MATRA si se deruleaza in perioada 15 ianuarie – 15 august 2004.

Pentru a face mai uşoară trecerea de la viaţa activă la perioada de pensionare, orice persoană de vârsta a III a trebuie să-şi continue activitatea, să-şi găsească noi activităţi, să-şi descopere noi pasiuni pe care nu le-a putut realiza în timpul vietii active, să fie introdus în viaţa socială, în activităţi de caritate şi asociative, activităţi ce vor diminua compasiunea de sine şi vor face în schimb să-i crească respectul de sine. În România educaţia cu privire la acest subiect nu este corespunzatoare , atitudinea faţa de momentul îmbătrânirii este că “nu mai este nimic de făcut, viaţa s-a terminat, doar daca am copii pe care să-i ajut mai sunt bun de ceva”. Pensionarea este greu acceptată mai ales de către cei care au avut o viaţă activă, intensă şi cu multe responsabilităţi.

Activităţile proiectului

– Crearea unei baze de date cu privire la modalităţile de petrecere a timpului liber şi la rolul menţinerii unui ritm activ de viaţă pentru prevenirea şi combaterea efectelor îmbătrânirii
– Seminar 3 zile 25 de participanti
– Editarea unei publicaţii care să reprezinte un instrument accesibil de informare pentru pensionarii din capitală