Centrul Român OISTAT

Centrul Român al OISTAT

OISTAT are 31 de centre, 21 de membri asociați și 49 de membri individuali în 51 de țări din întreaga lume.

În cadrul UNITER a funcționat Centrul Național Român al OISTAT – Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru. Înființat în 1970, Centrul s-a ocupat de schimbul de informații, de experiență și de cunoștințe între scenografii din România și cei de peste hotare. A facilitat participarea scenografilor români la reuniuni și manifestări internaționale (expoziții, congrese, seminarii).  A organizat reuniuni în plan național pentru evocarea unor personalități importante ale scenografiei și arhitecturii de teatru. Centrul a participat prin delegați la activitățile comisiilor de specialitate ale OISTAT în domeniiile educație, tehnologie, scenografie, istorie și teorie, publicații și comunicare, arhitectură. Președintele Centrului Român a fost până în anul 2007 scenograful Dragoș Buhagiar.

În data de 15 aprilie 2022, a avut loc la UNITER o întâlnire a artiștilor scenografi din România. Numărul mare de artiși prezenți, atât live, cât și online, a demonstrat importanța reînființării unei structuri care să reprezinte interesele scenografilor și să contribuie la dezvoltarea unui context efervescent de creație.

Ca atare, Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Arhitecților și Tehnicienilor de Teatru) în parteneriat cu UNITER își asumă misiunea internațională adaptând-o specificului local. Mai exact, programele și proiectele dezvoltate vor urmări:

• să stimuleze schimbul de idei și inovații și să promoveze la nivel internațional colaborarea dintre meseriile din domeniul artelor performative;
• să susțină artele performative și oamenii care creează spectacole;
• să promoveze parteneriate internaționale între instituții, uniuni, centre și membri individuali pentru a atinge aceste obiective;
• să încurajeze dezvoltarea continuă a practicienilor din artele performative;
• să celebreze diversitatea, dar și similaritățile celor ce lucrează în artele performative.

În acest sens au fost schițate deja o serie de proiecte pentru anul curent pe care le găsiți menționate în prezentarea atașată. Dar ne bazăm pe aportul fiecăruia dintre artiștii scenografi interesați pentru a le dezvolta, a le implementa și a le transforma în proiecte relevante pe termen mediu și lung pentru întreaga comunitate.

Centrul Român OISTAT își propune să reprezinte interesele tuturor artiștilor, designerilor și tehnicienilor ce contribuie la realizarea imaginii scenice, fie că se ocupă de spațiu, costume sau video, lighting ori sound design.

Dacă doriți să vă alăturați Centrului în această călătorie, vă invităm să completați formularul (pe care-l puteți descărca de aici) și să îl trimiteți pe adresa pamela@uniter.ro până pe data de 15 mai împreună cu un scurt CV și o dovadă a plății contribuției anuale.

Taxa anuală de membru al Centrului Român OISTAT este de 40 euro.
Suma se va plăti în lei la cursul BNR al zilei în contul:
Asociația UNITER, cod fiscal 4659323, RO86RNCB0072049712860001, deschis la BCR sector 1.

Mai multe informații despre OISTAT găsiți pe site-ul https://www.oistat.org, iar despre World Stage Design aici.