Ana Ularu, actriță: „Prefer nevacanța!”

GÂNDURI LA FINAL DE STAGIUNE. Cu ce rămân actorii acum, când se trage cortina peste stagiune? Răspunde Ana Ularu.

Ana Ularu, actriță: „Prefer nevacanța!”

Scumpă Ana Ularu, am ajuns, iată, la finalul unei noi frumoase stagiuni în teatrul românesc. Ce ai făcut dumneata în stagiunea aceasta, cu ce spectacole ai onorat publicul spectator și cu ce ai rămas în urma desfășurării lor?
Prea-stimatule și moderat-fericitule Andrei Crăciun, iată-mă ajunsă la pragul psihologic de opt spectacole active în această stagiune. Avem Procesul caprei cu un ied și Peretele, la Metropolis, Carousel și Omul cel Bun din Seciuan la Teatrul Bulandra, Emancipare la Teatrul de Comedie, intens jucatul În Parc la Godot Café-Teatru, O intervenție la Act și noul Costelații în același teatru de suflet, Act. Aș putea zice că au stat arcașii pe teatru în acest an, mai degrabă decât pe film. Am lucrat mult și aplicat și magic și în minuțiozitate la granița psihozei la Constelații alături de Radu Iacoban, care l-a și regizat, și iubesc pasional spectacolul. Are ceva cathartic și sacru și pentru noi și ne bucurăm să aflăm că place.

Ai avut timp să mergi la teatru și să vezi și spectacolele colegilor? Ți-a plăcut ceva în mod deosebit, să trecem în agendă pentru la toamnă?
Având în vedere că am făcut parte din juriul UNITER în acest an, pot declara că am călătorit chiar și în numele sfintei scânduri. Mă simt onorată să fi fost aleasă printre personalități ca Marcel Iureș, Marina Constantinescu, Dragoș Buhagiar și Alexa Visarion. A fost o experiență minunată și îmi salut pe această cale colegii de juriu. Recomand cu căldură Viața și moartea lui Richard al II-lea de la Teatrul Mic. Regizat de Radu Iacoban. Dincolo de nepotism ireverent, îl recomand pentru că e un spectacol puternic, excelent jucat și construit. Altfel, mergeți la Iași la Măcelăria lui Iov, în regia lui Radu Afrim, la Mult zgomot pentru nimic (n.r. – la Teatrul de Comedie din București), în regia lui Andrei Șerban, veniți la Constelații, vedeți Eréndira lui Kordonski la Timișoara (n.r. – Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, la Teatrul German de Stat). În general, teatrul face bine la umor, suflet, sănătate și perspectivă.

Pentru stagiunea următoare ai ceva în pregătire? La ce surpriză plăcută să ne așteptăm? Unde o să te vedem?
În continuare în cele opt spectacole sus amintite și cu bunăvoința programelor și conducerilor, mai avem de pregătit surprize în formula consacrată.

„Constelații”, în regia lui Radu Iacoban, la Teatrul Act din București

Ai și dumneata de acum o vârstă, nu mai ești tânăra noastră actriță, adică mai ești, dar sunt alți colegi încă și mai tineri. De la tinere-speranțe, așadar, ai remarcat pe cineva în mod aparte? Cine vine tare pe turnantă?
Ada Lupu, actriță la Teatrul Național din Iași. E o forță, e bizară, e frumoasă și specială. Era nevoie de un actor ca ea.

Cinema. Dumneata ești și star național și internațional de cinema. Pe marile noastre ecrane unde să ne uităm după dumneata?
Uitați-vă la Charleston. Mai puțin pentru mine, mai mult pentru filmul minunat al lui Andrei Crețulescu și pentru rolurile superbe ale celor doi protagoniști, Șerban Pavlu și Radu Iacoban.

Viața. Ce planuri de viață are Ana Ularu cu ocazia vacanței de vară care tocmai începe? Are Ana Ularu vacanță de vară?
Întrucâtva da, dar să sperăm că mai degrabă nu. Prefer nevacanța. Plănuiesc spre exemplu să merg la premiera filmului meu Siberia (regia: Matthew Ross) în New York.

Spune-mi cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în ultimul an de teatru și de film. De ce tocmai acesta?
Nu aș putea să ierarhizez frumusețea și din fericire am parte de oameni dragi care îmi oferă acest cadou. Dar avem două puncte de subliniat – am debutat în regie de videoclip pentru trupa Greetings Sugar și am lucrat trei clipuri. Poate bucuria Letiției Vlădescu (protagonista celui de-al treilea) când a văzut rezultatul e unul dintre cele mai frumoase cadouri. La fel de frumos, felul în care Adi Bulboacă sub formă de DOP (n.r. – director of photography), la fel Răzvan Leucea, Lucian Iftime, Ionuț Grama, Simon Merrells și amintita Vlădescu s-au adunat în jurul meu și au avut încredere în mine. Și, evident, spectacolul Constelații.

„În general, teatrul face bine la umor, suflet, sănătate și perspectivă.”
Ana Ularu, actriță

Foto: Alex Gâlmeanu, pentru Marie Claire România, ediția mai 2018.