Ce spun nominalizatii si premiantii?

LASZLO MATRAY, nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol principal

Când plec la prima repetiţie a unui spectacol, niciodată nu mă gândesc la „viitorul” spectacolului. Mai degrabă doresc să fiu cât mai deschis la suflet şi la minte, să reuşesc să prind cât mai mult posibil din gândurile regizorului, să înţeleg de ce a ales „acel” text şi unde vrea el să ajungă împreună cu noi, actorii.

Şi pe acea „cărare” se întîmplă multe lucruri care vor împinge spectacolul spre reuşită sau nereuşită. Dacă reuşim să facem publicul să se emoţioneze, să se bucure de spectacol, cred că ne-am făcut treaba… Nominalizarea are dublu efect: mă face să mă bucur că oamenii cred în mine  şi, în egală măsură, îmi înfige „ghimpele” responsabilităţii…


DELU LUCACI, nominalizată la categoria Debut  

 

 

M-a surpins şi m-a bucurat tare mult nominalizarea UNITER. Pentru mine reprezintă o încurajare şi un plus de încredere, lucruri esenţiale acum, la început de drum. Sunt onorată să mă număr printre nominalizaţii de la categoria “Debut” deoarece ştiu sigur că sunt o mulţime de tineri actori talentaţi peste tot în ţară.

   


CORNEL RĂILEANU, nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol principal

 

Evident că nominalizarea mea la premiile UNITER, indiferent dacă ea se va solda cu un premiu sau nu, este dovada recunoaşterii eforturilor mele de a servi la cote cât mai înalte scena şi publicul românesc. Nu mă sfiesc să mărturisesc că mă încearcă în acelaşi timp şi un sentiment de frustrare pentru că din multitudinea de roluri pe care le-am creat pe parcursul carierei mele de peste treizeci de ani (sau stagiuni), au fost unele care din punctul meu de vedere, au depăşit ca performanţă artistică cel pentru care am fost nominalizat şi care au trecut oarecum neobservate sau necunoscute de critica teatrală sau de selecţioneri. Dar cum totul în viaţă şi mai ales în teatru stă sub semnul subiectivităţii şi al hazardului, cred că este normal şi m-am împăcat cu această stare de fapt. Important, însă, dincolo de acestea, este faptul că această nominalizare este întradevăr, într-un fel, încununarea strădaniei mele şi a celor cu care am lucrat de-a lungul carierei mele.


MIHAI MĂNIUŢIU – premiul pentru întreaga activitate, regie

 

Mulţumesc colegilor care, la cei 59 de ani ai mei, mi-au acordat acest premiu, pe care îl accept cu plăcere –  şi vreau să cred că el este un îndemn de a mă reînnnoi, de aici înainte, nu numai de la an la an, dar și de la spectacol la spectacol. Promit, așadar, să urmez îndemnul lor.

 


ZENO FODOR – premiul pentru intreaga activitate, critica de teatru

Un premiu primit de la colegii de breaslă este cel mai important, pentru că ei, colegii, te cunosc cel mai bine, ei știu dacă ceea ce ai făcut  are sau nu importanță pentru teatrul românesc. Iată de ce, Premiul pentru întreaga activitate, acordat mie de colegii din Senatul UNITER, îl consider extrem de valoros. Și sunt foarte bucuros și mândru că l-am primit.

 

 

 

 


CSILLA ALBERT, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar

 

Sunt onorată de această nominalizare la UNITER. Mărturisesc că a trecut o jumătate de zi până am realizat ce s-a întâmplat. Abia atunci am lăsat dubiile de-o parte şi m-am putut bucura. Asta şi pentru că, la început, am crezut că e o glumă sau o confuzie de nume. Consider că am primit deja un premiu, nominalizarea în sine fiind foarte importantă pentru mine. Un premiu a fost şi faptul că am lucrat cu Silviu Purcărete, un regizor pe care îl respect şi admir de mult timp. Am primit un premiu şi pentru că am avut onoarea să-l cunosc pe Dragoş Buhagiar şi să-l văd lucrând. Şi, nu în ultimul rând, a fost un premiu perioada de repetiţii în care am lucrat, gândit, jucat, împreună cu colegii mei, într-o atmosferă mai mult decât plăcută, pe un text care ne-a inspirat pe toţi.

 

 


CRISTINA MODREANU, nominalizată la categoria Critică de teatru

 

Am apreciat întotdeauna Gala UNITER, chiar şi atunci când am criticat-o, pentru că a reuşit să fie un eveniment marcant al breslei teatrale din România. Deşi cred că sunt multe alte feluri, poate mai importante, de a fi confirmat şi apreciat de breasla din care faci parte, nominalizarea sau premierea în cadrul acestei Gale rămâne unul dintre cele mai vizibile. A contat pentru cariera mea de critic de teatru să iau Premiul UNITER pentru cel mai bun critic în 2004, şi îmi place să cred că revenirea cu o nominalizare după fix 10 ani înseamnă că sunt în continuare pe drumul cel bun într-o meserie pusă la grea încercare în timpurile noastre, dar pe care eu o iubesc şi o respect.

 


ANDREA GAVRILIU – premiul special pentru teatru-dans

 

Premiul special acordat de senatul UNITER pentru teatru-dans este tot ce poate fi mai frumos pentru „Zic Zac”, având in vedere că in urmă cu un an era doar un examen de disertaţie foarte reuşit la masterul de coregrafie din cadrul UNATC Bucureşti. Aceasta recunoştinţă de cel mai înalt nivel imi oferă incredere pentru a-mi continua drumul in a crea in continuare acest tip de teatru aşa cum il simt eu. Daca acest premiu ne oferă, echipei mele şi mie, posibilităţi de a ne face meseria şi de a colabora cu oameni de teatru importanţi pe un termen cât mai lung, este tot ce mi-aş putea dori!

 


ŞTEFAN LUPU – premiul special pentru teatru-dans

 

Orice artist simte nevoia unei confirmări asupra creaţiei sale, iîn mod special la început de carieră. Să primeşti un premiu este un lucru minunat pentru că iti dă incredere şi sperantă, pe de-o parte, dar pe de alta parte, te poate influenţa negativ. Cert este că orice artist işi doreşte validarea creatiei personale. Procesul creatiei trebuie sa iti ofere libertate, placere, satisfactii, freamat şi „arderi intense”, posibilitatea de a te bucura intr-adevăr de această profesie… lucruri pe care le ignoram „succes/iv” si constient. Abia in momentul in care mi-am acordat timp pentru cautari si nu m-au mai interesat „premiile”, iată că a venit şi un premiu foarte important. Sunt onorat fiindcă spectacolul „Zic Zac” primeste această confirmare alături de unii dintre cei mai sclipitori artisti romani. Sper că această experienţă să imi contureze personalitatea artistică şi să mă ajute să imi păstrez integritatea şi echilibrul.

 

 


ZSOLT  BOGDAN – nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol secundar

 

Când am aflat de nominalizare nu m-am gândit la ceva anume. Cred că am zâmbit, cu acel zâmbet ambiguu al oamenilor care au trăit mult. După aceea, m-am retras sub o streaşină şi am privit ploaia. Gândul mi-a zburat spre Endre Ady, iar toate celelalte au rămas în urmă.

 

 

Îi mulţumesc lui Silviu Purcărete pentru încredere şi răbdare, iar colegilor pentru atmosfera plăcută din timpul repetiţiilor. Bucuria ar fi fost completă dacă ar fi fost nominalizat şi Áron Dimény. Cred că ar fi meritat…

 


MIHAI MANOLESCU – regizorul spectacolului „O noapte furtunoasa”, nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol de teatru TV

 

 

Am primit cu bucurie vestea că spectacolul ”O noapte furtunoasă” realizat de noi la Casa de Producție TVR în 2013 a fost nominalizat la categoria Teatru Tv a Galei UNITER. Cu multă bucurie, dar  nu și cu surprindere pentru că mă așteptam la ea: în primul rând pentru că am avut privilegiul de a lucra cu o distribuție excelentă dar și pentru că eu încerc să comunic prin mijloace specifice povestea, emoțiile și mesajul piesei spectatorilor vremii în care fac spectacolul. Îmi doresc să cred că pot stârni interesul, emoțiile și dorința acestora de a împlini prin receptare spectacolul acum, în cel de-al doilea deceniu al secolului 21, or membrii juriului sunt, în esența lor, niște spectatori, avizați- dar spectatori, spectatori-dar avizați.  Faptul că membri comisiei de nominalizare s-au oprit și asupra spectacolului nostru este  modalitatea lor de a confirma că mesajul a fost recepționat și apreciat. A fost încă o confirmare după ce am văzut că atât reacțiile spectatorilor de la avanpremieră cât și indicatorii de audiență înregistrati la difuzarea spectacolului de către TVR au fost excelente. Măgulitoare pentru spectacolul nostru a fost și ierarhia ad-hoc reieșită  prin compararea acestor cote de audiență. Le mulțumesc deasemenea cu recunoștință tuturor exegeților care au remarcat și au consemnat toate contribuțiile de originalitate creatoare aduse în acest spectacol. Este o răsplată și o încurajare meritată de toți lucrătorii în efemer sensibil ai operei teatral-vizuale. M-am bucurat să împărtășesc această recunoaștere atât cu artiștii de teatru cât și cu artiștii și profesioniștii de televiziune care au  onorat opera prin devoțiune. Printr-un joc al sorții am ajuns să fac parte din ambele familii și pot spune că le prețuiesc, le stimez și le iubesc în aceeași măsură și că ador acele momente în care își unesc talentele întru beneficiul publicului spectator. Această nominalizare o consider o recunoaștere a faptului că, la rândul lor, cele două familii mă incorporează în calitate de  actant valid.

 

Indiferent căruia dintre spectacolele nominalizate îi va fi acordat premiul  la  categoria TEATRU TV el  va încununa izbânda conlucrării înfrățite ale celor două tagme care se vor afla împreună la Gală, confrații din teatru celebrându-și izbânzile, cei din televiziune transmițând sărbătoarea celor dintâi către iubitorii  ambelor.