Ce a învăţat Radu Iacoban la Gala HOP

Atenţie! Urmează un interviu sincer cu actorul Radu Iacoban, “cel mai bun tânăr actor” la Gala din 2007. Cu ce lecţii a plecat acasă în urmă cu opt ani şi ce sfaturi i-ar da unui coleg care tocmai urmează să participe la HOP? N-o să îţi vină să crezi, cum se spune acum!

Ce a învăţat Radu Iacoban la Gala HOP

Ce amintiri ai de la Gala HOP?

Prima amintire e legată de o „desălecare“ la Mangalia cu clasa de actorie de la U.N.A.T.C.. Am dansat într-un show de coregrafie la final de gală chiar înainte de decernarea premiilor şi am apucat să vedem câţiva candidaţi din concurs.

Atmosfera era relaxată şi vedeam pe chipurile oamenilor care participau bucurie. Asta a fost prima amintire. Seara, după premii, am mers la terasă şi am băut împreună cu colegii şi cu domnul Todea şi cu Ştefan Iordache. A fost perfect.

Când ai participat şi ce premii ai primit? Cum te-au ajutat în carieră?

Am participat în 2007 şi am luat premiul pentru „cel mai bun actor”. Nu m-a ajutat imediat pe plan profesional, dar mi-a dat încredere pe termen lung.

Ce i-ai spune acum lui Radu Iacoban cel de atunci?

Să nu mai fie aşa de puţoi şi arogant.

Când ai fost ultima oară la HOP? Ce schimbări ai remarcat că se întâmplaseră între timp?

Din păcate nu am mai fost de-atunci. Când am aflat că Radu Afrim s-a apucat de organizarea galei, m-am super-bucurat. El e omul care poate oferi efervescenţă şi concreteţe galei. E cool, e trendy, e un icon pentru toţi tinerii actori. Prin urmare, participarea lui şi a echipei sale era abolut necesară.

Cât contează pentru un tânăr actor o asemenea Gală?

Exact ce spuneam mai devreme. Încredere. Plus posibilitatea de a te întâlni cu alţi colegi talentaţi. Job-uri iminente – nu ştiu, dar acum gala înseamnă expunere. Şi actorii tineri trebuie să profite de şansa asta.

IMG_4781
Radu Iacoban, în 2007, pe scena Galei HOP

Ce ai îmbunătăţi la Gala HOP?

Habar n-am. Sunt de părere că orice “obligo” blochează sau rigidizează actorii de la gală. Cel mai important e să îi vezi pe oameni bucurându-se la maxim de munca lor. Dacă se vede chestia asta, atunci pariul e câştigat.

Ce sfat i-ai da unui tânăr actor care tocmai se pregăteşte să se înscrie pentru Gala HOP?

Să se bucure. Să se prostească, să fie dement şi să uite de rigori. La gală nu trebuie să fii perfect. La gală trebuie doar să fii.

Spune-mi, te rog, cinci lucruri pe care le-ai învăţat din participarea la HOP.

Să nu bei prea mult cu o seară înainte. Să bei mult după ce s-a terminat concursul. Să faci o baie în mare. Să cunoşti cât mai mulţi colegi. Să te bucuri că eşti acolo.

banner-HOP1

Când şi cum crezi că se va rezolva problema absenţei tinerilor din teatrele de stat?

Când o să avem un sindicat al breslei. Includ aici actori, regizori, dramaturgi, scenografi, coregrafi. Când statul o să înţeleagă că s-a dus de mult epoca artiştilor emeriţi. Când publicul o să înţeleagă acelaşi lucru. Când facultăţile de teatru vor oferi locuri în facultate în conformitate cu cota de angajare pe piaţă.

Când primarii o să înţeleagă că oamenii de teatru nu sunt funcţionari şi vor elabora un contract de muncă… care să nu semene cu un contract de casier. Când directorii de teatre vor veni în întâmpinarea actorilor şi regizorilor tineri şi le vor viziona spectacolele.

INFO

Radu Iacoban, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, promoţia 2005, Premiul pentru cel mai bun actor, pentru „Mizerie”, după „Sex, drugs and rock’n’roll” de Eric Bogosian, Gala HOP 2007