IN MEMORIAM CRISTINA STAMATE (8 septembrie 1946 – 27 noiembrie 2017)

„Faptul că îi faci pe oameni să râdă este extraordinar.” (Cristina Stamate)

IN MEMORIAM CRISTINA STAMATE  (8 septembrie 1946 – 27 noiembrie 2017)

Şi s-a mai stins o stea.

Actriţa CRISTINA STAMATE a studiat la clasa profesorilor Alexandru Finţi şi Sanda Manu şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1967. După un stagiu de doi ani la Teatrul din Arad vine în Bucureşti şi, la recomandarea lui Andrei Şerban: „la Revista, poţi să ajungi vedetă”, se angajează la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

Fire explozivă, veselă, plină de energie, Cristina Stamate devine repede figură reprezentativă a teatrului de revistă unde joacă în sute de spectacole, printre care amintim: Vivat Revista, Hohote în Herăstrău, Comedie pe Titanic, Revista Revistelor,  Vara nu-i ca iarna, Arca lui Nae şi Vasile, Bufonii regelui, Dai un ban, dar face, Idolii femeilor, Nimic despre papagali, Poftă bună lui Tănase, Te aştept diseară pe Lipscani, Ura… şi la gară, O seară la revistă, Scandal în paradis

Toate sunt spectacole răsplătite de fiecare dată cu ropote de aplauze şi hohote de râs. „Faptul că îi faci pe oameni să râdă este extraordinar” era sloganul după care Cristina Stamate şi-a ghidat întreaga carieră în Teatrul de revistă.

Actriţa a avut colaborări şi cu Teatrul Naţional de Televiziune, dar şi cu Teatrul Naţional Radiofonic, unde a interpretat numeroase roluri, în spectacole ca „Scene din viaţa lumii”, „Stăpânul tăcerii”, sau în proiecte ca „Mari actori de comedie”.

În 1981 este parte din echipa artistică a filmului „Grăbeşte-te încet”, ecranizare după piesa „Alibi” de Ion Băieşu, regia Geo Saizescu, alături de Dem Rădulescu, Stela Popescu, Cornel Vulpe, iar în 1984 joacă în „Secretul lui Bachus”, regia Geo Saizescu, alături de Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Emil Hossu, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani.

Un om deschis, vesel, sclipitor, cu zâmbetul mereu pe buze care a încetat să mai dăruiască.

Pentru cei care doresc să aducă un ultim omagiu, corpul neînsufleţit este depus de astăzi, 28 noiembrie, ora 13.30 în foaierul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (Calea Victoriei, nr. 33. Înmormântarea va avea loc miercuri, 29 noiembrie, ora 12.00 la Cimitirul Bellu Ortodox, Aleea Artiştilor.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

UNITER

28 noiembrie 2017