Nature, Arts, Technologies: final de rezidență europeană la Sfântu Gheorghe

NAT – Nature, Arts, Technologies – proiect european inițiat de Centrul Italian al Institutului Internațional de Teatru și finanțat prin programul Creative Europe al Uniunii Europene, a încheiat recent etapa sa din România.

Nature, Arts, Technologies:  final de rezidență europeană la Sfântu Gheorghe

Despre celălalt, ca parte din mine 

Partea a doua a proiectului, denumită The Other is Me și coordonată în România de UNITER, s-a desfășurat cu sprijinul semnificativ al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, sub conducerea managerului Anna Maria Popa. În această etapă, orașul a găzduit timp de zece zile o echipă artistică internațională – cu participanți din Cipru, Italia, Georgia și România – care, sub direcția regizorului Fabio Tolledi, a creat un performance site-specific.

Spațiul generos și eclectic al noului Centru Cultural din fosta Fabrică de Țigarete – una dintre clădirile-simbol ale orașului – precum și livadă din apropiere, au devenit decoruri vii pentru acest demers artistic. În zile uneori răcoroase, alteori toride, cei 13 artiști au construit împreună un spectacol intercultural și multilingv, în care limbajul teatral s-a împletit organic cu natura.

Sfântu Gheorghe: Scena unei rezidențe europene vii

Născut la final de mai în Kalopanagiotis (Cipru) și metamorfozat la Sfântu Gheorghe, spectacolul LOVE IN TIMES O WAR – încă în stadiul de work-in-progress – a fost prezentat publicului pe 11 iunie, la ora 21:00, în livada Fabricii de Țigarete. În foșnet de frunze, sub lumina unei luni pline și stropi rari de ploaie, spectatorii au trăit o experiență imersivă, cu accente mitologice: o fuziune simbolică de cuvinte, priviri, furii și iubiri. Un murmur colectiv de dor, șoapte și strigăte de viață sau moarte. Din distribuție au făcut parte: Ana Doiashvili, Georgia Chrysostomou, Ioana Marina Alexandrina, Maria Irina Pandrea, Matteo Mele, Natalia Berezhiani, Nino Mitaishvili, Onur Uysal, Roberta Quarta, Ruxandra Bălașu, Sara Cossa, Simonetta Rotundo și Zsolt Fekete

Dimensiunea vizuală adusă de proiecțiile video realizate de artiștii Carola Gatto, Marco Calò, Giorgia De Giuseppe și Federica Faggiano de la AVR Lab al Universității din Salento (Italia) au însoțit periplul „comunității itinerante” astfel formate. Lor li s-au alăturat muzicienii locali Marius Popa, Paul Grosar, Fazakas Levente, Eötvös Rémusz și Dima Jenő, care au transformat spectacolul într-un dialog sensibil între artă și natură – în care iubirea și dorința sunt reafirmate în ciuda oricărui război.

Când granițele dispar prin artă

În cadrul rezidenței, în datele de 3, 4 și 6 iunie, s-au desfășurat trei ateliere adresate elevilor de gimnaziu, susținute de artiști români. Acestea au abordat teme esențiale precum sustenabilitatea ecologică, interculturalitatea și egalitatea de gen și au adus împreună copii de etnie română, maghiară și rromă, din clasele V–VIII.

Sub denumirea NAT Eco-Arts activities, cele trei ateliere au fost:

  • „Upcycling – o performative reuse!”, atelier de creație de costume din materiale reciclate, susținut de Vetró Baji și Ilyes Reka, în spațiul Fabricii de Țigarete;
  • „Harmony Tales: Interweaving Myths and Nature”, atelier multicultural muzical, susținut de Marius Popa, pornind de la trei povești din folclorul local, desfășurat la Observatorul Asociației Vadon Egyesület din Șugaș Băi;
  • „Why is the other bothering me?”, atelier educațional bazat pe jocuri teatrale, coordonat de actrița Anna Maria Popa, manager al Teatrului „Andrei Mureșanu”, desfășurat la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe.

Atelierele au oferit un cadru creativ în care elevii au putut explora prin joc teme precum identitatea, alteritatea, empatia, altruismul și toleranța. La activități au participat și cei 13 artiști aflați în rezidență, alături de regizorul Fabio Tolledi și reprezentanți ai echipei de proiect.

Arta care unește lumi

În 12 iunie, în ultima zi a rezidenței de la Sfântu Gheorghe, profesorul Levan Khetaguri de la Human Development and Culture International School (Georgia) a susținut online un interesant atelier de video-storytelling. Cu această ocazie a fost previzualizat și videoclipul creat de Davit Chikadze de la HDACIS în cadrul primei Rezidențe NAT desfășurate în Kalopanayiotis (Cipru).

Tributul adus naturii, artei și tehnologiei se va încheia în luna septembrie, în Lecce (Italia) prin rezidența finală a proiectului „Nature is Us”. Pentru cei care știu că arta poate construi punți acolo unde lumea ridică ziduri.

*

NAT – Nature, Arts, Technologies

„Of Water and Wine” – Kalopanagiotis, Cipru

„The Other is Me” – Sfântu Gheorghe, România

„Nature is Us” – Lecce, Italia

Producător:

Centrul Italian al Institutului Internațional de Teatru UNESCO

Parteneri:

Centrul Cipriot al Institutului Internațional de Teatru (Cipru)

Human Development and Culture International School – HDACIS (Georgia)

Laboratorul de Realitate Augmentată și Virtuală al Departamentului de Inginerie 

pentru Inovare din cadrul Universității din Salento (Italia)

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România (România)