Unitext

Editura UNITEXT, singura structură editorială din România specializată exclusiv pe domeniul teatrului, a fost înfiinţată şi înregistrată ca editură a UNITER în 1992 de către criticul Marian Popescu, cu scopul de a sprijini dezvoltarea culturii teatrale scrise în condiţiile unui previzibil colaps al cărţii de şi despre teatru în contextul economic de după 1989. Plecând de la premisa că este important ca teatrul românesc să aibă şi o fundamentare culturală scrisă prin apariţia coerentă, ca program, a unor titluri, albume, publicaţii, etc, Uniunea Teatrală din România şi-a asumat, prin Statutul său, sprijinirea acestui important segment al culturii naţionale scrise – cartea de teatru – Editura UNITEXT fiind instrumentul care realizează, practic, prevederea statutară.

Editura a fost concepută ca o structură cu specific distinct a Uniunii Teatrale din România. Ea nu are personalitate juridică, funcţionează ca un departament al UNITER, derulându-şi activitatea economică prin structura complexă a Uniunii.

STRATEGIA

Strategia editurii este de a produce carte de şi despre teatru care să stimuleze interesul pentru contactul cu o cultură teatrală modernă, sincronizată cu tendinţele europene şi cele naţionale. Inițial, editura UNITEXT a avut în vedere şi un program de recuperare a marilor contribuţii la evoluţia gândirii teatrale moderne (Brook, Grotowski, Appia, Meyerhold, Stanislavski, Craig, etc) şi la istoria teatrului românesc (documente, memorii, jurnale, antologii, albume, monografii). Acum, activitatea se concentrează îndeosebi pe noile scrieri teatrale (piese, dramaturgi, critici). UNITEXT publică anual un volum cu piesa câștigătoare a concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului”.