SEBASTIAN PAPAIANI – un Păcală de neegalat cu „mâini de aur”

Cu toţii ni-l vom aminti pe Sebastian Papaiani aşa cum era în 1974. Un Păcală care l-a format ca actor complet, complex şi deosebit de talentat, câştigându-şi popularitatea şi simpatia publicului, mai ales prin rolurile de comedie.

SEBASTIAN PAPAIANI – un Păcală de neegalat cu „mâini de aur”

Plutonierul Căpşună pe care l-a jucat în tripticul de filme „Brigada Diverse intră în acţiune“ (1970), „Brigada Diverse în alertă“ (1971) şi „Brigada Diverse la munte şi la mare“ (1971), toate în regia lui Mircea Drăgan, celebrul Păcală în filmul cu acelaşi nume din 1974 (regia Geo Saizescu), marinarul Ieremia din serialul TV „Toate pânzele sus“ (1977, regia Mircea Mureşan), soldatul Peneş Curcanul în alt serial TV de referinţă, „Războiul Independenţei“ (1977, regia Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis, Sergiu Nicolaescu) şi, în sfârşit, Sucă (Gogu), nepotul lui „Nea Mărin miliardar“ (1979, regia Sergiu Nicolaescu), vor râmâne în memoria cinefililor români de pretutindeni.

Într-un interviu publicat în revista Taifasuri, la sărbătorirea a 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră, actorul Sebastian Papaiani făcea o destăinuire despre meseriile care l-au pândit şi pe care le-a alungat în favoare unei cariere strălucite în teatru şi film: „Când eram actor la Giuleşti reparam automobilele vechi ale colegilor mei. Tata, având maşini în curte, m-a învăţat tot ce ştiu acum despre ele. Cât miros de benzină şi de ulei am inhalat… În urma reparaţiilor complicate pe care le făceam, prietenii îmi spuneau «mâini de aur». Dar eu tot nu m-am gândit să îmi aleg altă meserie.”

Acum, la 80 de ani, se stinge din viaţă unul dintre actorii de renume ai teatrului şi cinematografiei româneşti. Un om mare, vesel şi totodată discret, cu amintirile copilăriei la subsoară, pleacă dintre noi şi lasă un gol imens.

Ne vei lipsi, Sebastian Papaiani!

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

Înmormântarea va avea loc azi, 29 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

În memoria artistului, Casa de Producţie a TVR a programat difuzarea teleplayului „BANI DE DUS, BANI DE INTORS” în regia lui Alexandru Tocilescu, duminică 2 octombrie, ora 18:15,  pe TVR International.

UNITER

29 septembrie 2016