TAMARA BUCIUCEANU BOTEZ (10 AUGUST 1929 – 15 OCTOMBRIE 2019)

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA își exprimă adâncul regret la trecerea în neființă a actriței TAMARA BUCIUCEANU BOTEZ, legendă a teatrului românesc, care a încântat și emoționat vreme de aproape 60 de ani publicul.

TAMARA BUCIUCEANU BOTEZ (10 AUGUST 1929 – 15 OCTOMBRIE 2019)

O prezență cu o individualitate puternică, ce nu se lăsa privirea să alunece, ci oprea, atrăgea și fascina.

Un mare artist iubit fără rezerve.

Doamna Buciuceanu Botez a absolvit în 1952 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă), ajungând să fie una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc,  supranumită și  „Doamna comediei românești”.

A fost admirată și aplaudată pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de Comedie sau pe scena Naționalului din Iași unde a interpretat-o pe Coana Chirița. A jucat în peste 25 de filme și a avut o carieră memorabilă în televiziune.

UNITER a onorat-o în 2004 cu Premiul pentru întreaga activitate și în 2011 cu Premiul de excelență.

Pe noi, cei care am avut privilegiul să o admirăm pe scenă și să o ascultăm, ne va însoți în călătoriile noastre imaginea-i de neuitat. Și, cu siguranță, generațiile viitoare vor fi fascinate de prezența artistică debordantă și vor simți aura de învingător care a însoțit-o, aură purtată cu modestie și discreție.

Trupul neînsufleţit va fi depus joi, 17 octombrie, de la orele 13.00, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din Bucureşti.
Vineri, 18 octombrie ora 09.30 sicriul va pleca la Biserica Sfântu Gheorghe Nou, iar ceremonia de înmormântare va avea loc de la ora 12.00.

Dumnezeu să o ierte și să o odihnească !