Alexandru Zob, actor: „Banii pe care îi investești în tine reprezintă cea mai bună afacere”

GÂNDURI LA FINAL DE STAGIUNE. Cu ce rămân actorii acum, când se trage cortina peste stagiune? Începem săptămâna cu tânărul actor Alexandru Zob.

Alexandru Zob, actor: „Banii pe care îi investești în tine reprezintă cea mai bună afacere”

Alexandru, am ajuns iată la sfârșitul unei noi stagiuni în teatrul nostru. Ce ai jucat, cum ai jucat, pe unde ai jucat, cum a fost?
Am jucat un spectacol la care țin foarte tare. Se numește ,,Bun de export’’, este scris de Alex Tocilescu și se joacă în locul numit Point, un spațiu independent, pe lângă Grădina Icoanei. Am fost prin provincie cu niște spectacole mai vechi și am revenit la Opera Comică pentru Copii, unde m-am jucat de-a împăratul în ,,Harap-Alb’’. N-a fost rău, însă mi s-a părut că am jucat puțin (față de anul trecut, cel puțin) și asta nu prea mi-a plăcut.

Toamnă. Ce urmează de la toamnă? Surprize? Spectacole noi? Cinema? Televiziune? Occident?
Regimul independent în care activez e unul imprevizibil. Sunt în discuții pentru niște proiecte de teatru, dar încă nu știu dacă se va concretiza ceva. Ce știu sigur este că o să încep să joc mai mult teatru de improvizație, pe care l-am abandonat puțin în ultimul timp, și că îmi doresc să scriu mai mult.

Vacanța de vară. Cum e vacanța de vară a lui Alexandru Zob și mai departe a unui actor freelancer, în general. Ce face el vara? E foame, e greu? Cum e?
Scopul meu e să călătoresc, ăsta este lucrul care mă atrage cel mai tare. De câțiva ani, în fiecare vară îmi propun să plec cât mai departe. Călătoresc cu rucsacul în spate, low budget, câteva săptămâni. Nimic nu-mi încarcă mai tare bateriile decât hoinăreala pe alte meleaguri. Pentru asta strâng bani tot anul. Vara trecută am fost în America de Sud, anul ăsta voi pleca în Indonezia. Cred cu tărie că banii pe care îi investești în tine reprezintă cea mai bună afacere și asta încerc să fac, ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

„Bun de export’’ de Alex Tocilescu, la Point

Ai avut timp să umbli pe la teatru, să vezi spectacole? Ai remarcat prezențe noi? Cine vine din urmă? O să mai avem noi actorii de altădată?
Am umblat, am văzut, am remarcat. Concluziile sunt bune. Sunt mulți tineri extrem de talentați, dornici să facă lucruri bune și roluri mari. Treaba e simplă: dacă vreți să-i susțineți și să stopați minunatul clișeu, mergeți la teatru, urmăriți-i și dați de veste mai departe. Atât.

Fericire. Care a fost cel mai fericit lucru care ți s-a întâmplat ca actor în ultima stagiune? De ce tocmai acela?
O discuție cu un om, după un spectacol ,,Bun de export’’. Omul era proaspăt întors în țară, după mai bine de douăzeci de ani petrecuți în State. Venise aici să înceapă un nou capitol și era foarte emoționat. Mi-a spus că simte că spectacolul (care vorbește despre migrație și despre decizii) a fost jucat pentru el și mi-a mulțumit. M-a impresionat povestea lui și m-am bucurat că a perceput toată experiența ca pe un semn pozitiv.

Sunt mulți tineri extrem de talentați, dornici să facă lucruri bune și roluri mari. Treaba e simplă: dacă vreți să-i susțineți, mergeți la teatru, urmăriți-i și dați de veste mai departe.”
Alexandru Zob, actor

Foto: Adi Bulboacă