Celebrând teatrul românesc, la Cluj-Napoca

Teatrul Național Cluj-Napoca găzduiește în acest an Gala Premiilor UNITER. În seara zilei de luni, 13 mai, nume importante ale teatrului autohton sunt așteptate aici pentru un eveniment cu adevărat special.

Celebrând teatrul românesc, la Cluj-Napoca

Pe 14 mai 1919, avea loc prima reprezentație în limba română la Teatrul Național din Cluj, în impunătoarea clădire din Piața Ștefan cel Mare, ridicată în stil baroc-rococo de celebrii arhitecți Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. Câteva luni mai târziu, în septembrie, Teatrul Național de aici era inaugurat în mod oficial, iar decembrie 1919 marca momentul primului spectacol al companiei de limbă română din Cluj, sărbătorind astfel un an de la Marea Unire. Considerat cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania, locul unde s-a jucat în premieră absolută întreaga operă dramatică semnată de Lucian Blaga, Teatrul Național Cluj-Napoca este un reper de necontestat când vorbim despre cultura română din această parte a țării.

100 de ani mai târziu, oamenii de teatru din România se întâlnesc aici pentru a sărbători împreună teatrul autohton de azi. „Suntem la Cluj. La Cluj-Napoca. În escală și pentru infuzie de moral. Suntem cu Gala UNITER, cu tot, într-un spațiu cultural plin de energie și devoțiune pentru teatru și pentru tot ce are el mai bun: dragoste de viață, respect față de grai, studiu fără limite asupra relativității vieții, ironie adâncă, vis cu ochii deschiși”, spune actorul Ion Caramitru, președintele UNITER și amfitrionul Galei Premiilor UNITER, în așteptarea evenimentului. Și adaugă: „Vom decide aici, la miezul nopții, cine sunt colegii noștri de referință, ce reprezintă ei în viața unei Românii pusă la poprire de incompetență și furt. Dacă teatrul rămâne încă o oglindă a patimilor vieții, vreau să cred că aici, la Cluj, vom cere să trăim într-o țară mai cinstită, mai demnă, mai curată!”.

Ion Caramitru

O seară grandioasă ne așteaptă astfel la Cluj! Cu o regie semnată de Mihai Măniuțiu, directorul teatrului-gazdă, și o scenografie vibrantă realizată de Cosmin Ardeleanu, cea de XXVII-a ediție a Galei UNITER va reuni actori unanim apreciați, precum Florin Piersic și Maia Morgenstern, cărora li se vor decerna premii pentru întreaga activitate. Dincolo de actori, li se vor acorda, de asemenea, premii pentru întreaga activitate unor nume de calibru din teatrul de la noi, precum scenografa Nina Brumușilă, criticul Doina Papp și regizorul Cristian Pepino.

Mihai Măniuțiu

Printre momentele artistice ale serii se vor regăsi fragmente din spectacolul-concert „Chiritza în concert”, semnat de Ada Milea la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și jucat cu mult haz de actori tineri ai teatrului, ca Anca Hanu sau Sânziana Tarța. Alți artiști care vor urca pe scenă pentru a aduce în fața publicului momente speciale sunt coregrafa Andrea Gavriliu și violonistul Alexander Bălănescu.

Anca Hanu, în „Chiritza în concert” (repetiții pentru Gala UNITER)

Numai câteva ore ne mai despart, așadar, de evenimentul care acordă cele mai importante premii din industria teatrului în România, timp în care, pe străzile cu aer occidental ale Clujului, la terasele cochete ale restaurantelor și bistrourilor, cu specialități culinare așa cum poate nu mai sunt niciunde în țară, sau pierzându-se în mulțimea de turiști și studenți, veți întâlni actori, regizori, oameni de teatru veniți astăzi aici pentru a celebra împreună teatrul românesc.

Alexander Bălănescu

Gala Premiilor UNITER 2019 va fi transmisă live pe www.tvr.ro și pe www.uniter.ro, începând cu ora 21.00, în direct de pe covorul roșu. De la ora 22.00, publicul va putea urmări evenimentul în direct pe TVR1 și Radio România Cultural.

Vedeți aici lista completă a nominalizărilor la Premiile UNITER 2019!

Andrea Gavriliu

Foto: Adi Bulboacă