Corina Borş: „Nu aş da actoria la schimb pe nici o altă meserie“

Corina Borş a absolvit în 2011 Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii “George Enescu” din Iaşi, clasa prof. univ. dr. Emil Coşeru, lect. univ. Tatiana Ionesi şi asist. univ. Doru Aftanasiu. O veţi vedea pe scenă la Gala Tânărului Actor HOP.

Corina Borş: „Nu aş da actoria la schimb pe nici o altă meserie“

INTERVIURILE HOP www.uniter.ro îi prezintă pe tinerii actori care au câștigat preselecția de la București. Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.

banner-bun

Cu ce text te-ai prezentat la preselecţie?

Corina Borş: Am  făcut un colaj din două melodii ale trupei Vama Veche („Vara asta am să mă îndrăgostesc” şi „Vama Veche”), fragmente din „Jocul din Ialta” de Brian Friel şi monologul Corinei din „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian.

Ai mai fost şi în anii trecuţi la HOP?

Nu, nu am mai participat până acum. Am fost tentată în 2012, dar am renunţat. Am simţit că nu e momentul, că nu sunt pregătită, dar îmi doream.

Ai avut emoţii la preselecţie?

Mă aşteptam să am emoţii mari, având în vedere că a fost primul meu concurs, dar au fost emoţii constructive pe care am reuşit să le stăpânesc. Am fost în grafic. Am devenit (mai) emotivă abia după ce mi-am terminat momentul şi am stat de vorbă cu juriul.

Ce ţi-a spus juriul şi cum ţi s-au părut opiniile referitoare la prestaţia ta?

Mi-au spus că le-a plăcut momentul meu, atât că trebuie să fac nişte modificări – „Asta în cazul în care mergi mai departe“ (citat din Radu Afrim)… Am încredere în ce mi-au spus şi, da, voi pune în practică.

În ce spectacole ai jucat? Ce roluri ai interpretat până acum?  Există unul care îţi place în mod deosebit?

Joc de la 15 ani. De trei ani sunt colaborator-angajat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila şi aici îmi prestez jocul actoricesc. Ultimele spectacole în care joc sunt: “Acasă la tata” – regia Radu Nichifor, “Platonov”- regia Andreea Vulpe, “Liliom”- direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, “Leonce şi Lena” – regia Vlad Cristache, “Casa”- regia Sânziana Stoican etc. Toate mi-au plăcut şi m-au ajutat în dezvoltarea mea ca actriţă şi, fireşte, de la fiecare am avut câte ceva de învăţat.

Care sunt actorii români pe care îi admiri?

Consider că ţara asta are multe talente, majoritatea fiind exploatate prea puţin, spre deloc. Cred foarte mult în tinerii actori şi în şansa lor, deşi sistemul îi descurajează cumplit. Sunt mulţi actori care-mi plac.

Ce actor străin îţi place şi în ce film te-a impresionat în mod deosebit?

Helena Bonham Carter – “Fight Club”; Nicole Kidman – “Dogville”, “The Hours”; Ewan McGregor – “Big Fish”; Tom Hanks – “Cast  away”, “Forrest Gump”. Sunt nişte somităţi, au trăit fiecare rol, nu doar  au îmbrăcat nişte personaje. Lista poate continua indubitabil!

De ce te-ai făcut actriţă?

Pentru că mi-am dorit. Nu am un motiv bine întemeiat, cum ar fi „de mică visam să fac asta”… Cert e că ştiu că nu aş da asta la schimb pe nici o altă meserie.

Cum te visezi peste cinci ani? Dar peste 10?

Mă văd făcând teatru, poate şi film, pentru că-mi doresc. Mă văd o femeie mai matură, cu mai multă experienţă, făcând deopotrivă ceea ce-i place, lucru pentru care m-aş considera o norocoasă. Aaa, şi cu o căsuţă la mare!

Îţi mai aminteşti cum a fost prima zi de facultate?

Pfuu! Ce întrebare?! Conştientizez că au trecut mulţi ani de atunci. Îmi amintesc vag, ceva de genul că unul dintre profesorii de la clasă, respectiv doamna Tatiana Ionesi, ne-a adunat pe toţi într-o sală, apoi pe fiecare în parte ne-a luat la un interviu şi ne-a pus să zicem o poezie din repertoriul pentru admitere. Toate astea au fost filmate pentru a ne arăta evoluţia, la sfârşitul anilor de studenţie.

O amintire din anii de facultate?…    

Mi-a plăcut în primul an de facultate, deoarece  se muncea mult. Lucram şi pe improvizaţie, lucram şi textele de la actorie şi colaboram şi cu cei de la regie. Era fain să stai până noaptea în facultate să munceşti, apoi să te trezeşti la 6 a.m. pentru ca la 7 a.m să fii la cursuri. Păcat că munca asta asiduă n-a durat decât un an, iar acum o resimt ca pe-o iluzie.

Ce ţi se pare cel mai greu în această profesie?

Să fii conştient de tot ce ţi se-ntâmplă, să îmbrăţişezi situaţiile şi eventual să le înfrunţi.

Ai de făcut vreun reproş profesorilor din aceşti ani de şcoală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume ai începe?

Cred că aş avea, dar nu vreau să vorbesc despre asta. Cred că sunt un pic norocoasă pentru că am avut ocazia să învăţ multe practicând într-un teatru profesionist. Iar lucrurile s-au compensat… Vis-a-vis de sistem, aş mai avea, ca oricare din breasla noastră, lucruri de adăugat, dar nu găsesc acum momentul oportun nici să condamn, nici să fiu răutăcioasă şi cu atât mai mult să devin negativistă gândindu-mă în viitor.

Ce rol ţi-ar plăcea să ţi se ofere în viitorul apropiat?

Nu mă gândesc la un rol anume. Mă consider o  persoană deschisă. Îmi plac provocările şi vreau să experimentez. Vreau să-mi testez  limitele, acoperind o plajă cât mai vastă. Vreau să fiu descoperită şi să mă descopăr.

Dacă s-ar fi acordat note la preselecţia HOP, iar tu ai fi fost în juriu, ce notă ţi-ai fi dat?

O notă medie care să mă determine să am o prestaţie ireproşabilă  la Costineşti!

Foto: Andrei Gîndac

vp

În zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c. UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: Radu Afrim, Dorina Chiriac, Radu Iacoban, Gabi Lupu și Iris Spiridon.

Anul acesta, cei 27 de tineri concurenţi aspiranţi, la Costineşti, la titlul de „Cel mai bun tânăr actor” vor fi priviţi şi notaţi de: actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.

8 – 11 septembrie. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Radu Afrim.