IN MEMORIAM IOSIF HERȚEA – vrăjitor de sunete ciudate

UNITER – Uniunea Teatrală din România își exprimă profunda tristețe la aflarea veștii trecerii în neființă a celui care a fost IOSIF HERȚEA (22 martie 1936, Baia Mare, România – 21 martie 2018, Rastatt, Germania).

IN MEMORIAM IOSIF HERȚEA – vrăjitor de sunete ciudate

Iosif Herțea a fost un strălucit compozitor de muzică de scenă, creator de instrumente adecvate jocului teatrul. Reputat etnomuzicolog, autor a numeroase studii de specialitate, antologii de colinde românești, culegător pasionat de folclor, un cercetător pasionat al instrumentelor populare românești și al muzicii tradiționale.

Iosif Herțea a fost cel mai original compozitor român de muzică de scenă, maestru al sonorităților live, interpretate adesea chiar de către actori. De la debutul său teatral (1968), a compus muzica a peste 100 de spectacole, devenind colaboratorul apropiat al regizorilor Andrei Belgrader, Adrian Lupu, Dan Micu, Vlad Mugur, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcărete, Tompa Gabor, Mihai Măniuțiu sau Cătălina Buzoianu.

Membru în Consiliul Internaţional pentru muzica tradiţională (1982) și membru UNITER din anul 1993, Iosif Herțea a fost distins cu două premii UNITER pentru contribuțiile aduse teatrului românesc prin muzică: în 1995 și 2004 – Premiul special pentru muzică de teatru.

Tot ca o recunoaștere a valorii creației sale, Fundația Culturală „Camil Petrescu” a editat în anul 2005 volumul „Iosif Herțea – vrăjitor de sunete ciudate”. Aici, Iosif Herțea se destăinuie într-un interviu-coupé, care ne dezvăluie nu doar calitatea sa umană, ci şi o originală „poetică a impurităţii expresive”.

Cultura română a pierdut o mare personalitate. Am pierdut un compozitor şi etnomuzicolog extrem de pasionat, dedicat cu adevărat artei. Un profesionist, un creator de muzică de teatru riguros, modest și discret. Un om cu o activitate culturală febrilă, a cărei contribuție inestimabilă va rămâne de neuitat.

Drum lin spre lumină!

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!