In memoriam MIHAI GINGULESCU

Colegii de la Teatrul Naţional Târgu Mureş ne anunţă cu tristeţe plecarea dintre noi a actorului MIHAI GINGULESCU.

In memoriam MIHAI GINGULESCU

Artist emblematic al teatrului târgumureşean pe care l-a slujit peste 50 de ani, Mihai Gingulescu a dat viaţă – mereu cu acelaşi talent, aceeaşi dăruire şi acelaşi profesionalism – unui mare număr de personaje extrem de variate, tragice sau comice, dramatice sau groteşti, atât din dramaturgia clasică, cât şi din cea contemporană.

Trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Teatrului Naţional Târgu-Mureş sâmbătă, 20 august 2016, de la ora 13.00. Înmormântarea va avea loc la ora 15.00 în Cimitirul Nou (Sângeorgiu) din Târgu-Mureş.

UNITER transmite sincere condoleanţe familiei.

Dumnezeu să îl ierte!

Transmitem, mai jos, comunicatul Teatrului Naţional Târgu Mureş.

Teatrul Naţional Târgu-Mureş anunţă cu adâncă durere încetarea din viaţă a fostului coleg, actorul

MIHAI GINGULESCU, cel care a fost membru al “generaţiei de aur”, al grupului de actori absolvenţi, fondatori ai secţiei române a teatrului târgumureşean.

Mihai Gingulescu s-a născut la 29 ianuarie 1940 în Bucureşti, unde şi-a terminat studiile în anul 1962 la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Împreună cu colegii lui, a fost repartizat la Teatrul de Stat din Târgu-Mureş, căruia i-a rămas fidel toată viaţa. Cu decenii mai târziu, îşi amintea de acel eveniment în felul următor: „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când îmi aduc aminte de… acea zi de vară a anului 1962, sufletul meu râde, iar gândul îi îmbrăţişează pe toţi cei care au fost acolo, atunci.”

La Târgu-Mureş îl aşteptau roluri şi personaje greu de uitat, cum ar fi: Traian Armaşu în ”Dacă vei fi întrebat” de Dorel Dorian, regia Mihai Raicu; Antonio, în ”A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, regia Eugen Mercus; Libero, în ”Minciuna are picioare lungi” de Eduardo de Filippo, regia Gheorghe Harag; Beppe, în ”Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Mihai Raicu; Lane, în ”Bunbury” de Oscar Wilde, regia Eugen Mercus; Mihai, în ”Passacaglia” de Titus Popovici, regia Eugen Mercus; Luca, în ”Domnişoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, regia Eugen Mercus; Directorul, în ”Mitică Popescu” de Camil Petrescu, regia Mihai Dimiu; Răzaşul, în ”Răzvan şi Vidra”, regia Val Mugur; Egist, în ”Electra” de Sofocle, regia C.C. Sârbu; Fiul, în ”Şase persoane în căutarea unui autor” de L. Pirandello, regia Anca Ovanez; Doctorul, în ”Jaguarul roşu” de P. Luscalov, regia Eugen Marcus; Gheorghe Gicu Mogoş, în ”Lovitura” de S. Fărcăşan, regia George Teodorescu; William Shakespeare, în ”Doamna brună din sonete”, regia Eugen Mercus; Ţăranul cu oale şi Toma, în ”Sânziana şi Pepelea” de V. Alecsandri; Giles Ralston, în ”Cursa de şoareci”, regia Gheorghe Harag; Zeus, în ”Critis sau Gălceava zeilor” de Radu Stanca, regia Eugen Mercus; Soldatul Hurst, în ”Dansul sergentului Musgrave” de John Arden, regia Radu Penciulescu; Andrei, în ”Ulise… şi coincidenţele”, regia András Hunyadi; Matti, în ”Domnul Puntia şi sluga sa”, regia Constantin Anatol; Jason Maple, în ”Pădurea împietrită” de R.E.Sherwood, regia Gheorghe Harag; Platon, în ”Pisica în noaptea Anului Nou” de D.R. Popescu, regia Gheorghe Harag; Andrea Falconeri, în ”Săptămâna patimilor” de P. Anghel, regia Ivan Helmer; Truffaldino, în ”Principesa Turandot” de C. Gozzi, regia Dan Micu; Manuel B. Manuel, în ”Insula” de M. Sebastian, regia Constantin Anatol; Judele de Condroz şi Al doilea sergent, în ”Războiul vacii” de R. Avermaete, regia Dan Micu; ”Cuadratura cercului” de Valentin Petrovich Kataev, ”Procesul rebelilor de pe Caine” de Herman Wouk, legendara ”Soacră cu trei nurori”; ”A murit Tarelkin” de Aleksandr Suhovo-Kobîlin, regia Gheorghe Harag; ”Floriile unui geambaş” de Sütő András; ”Fraţii Karamazov” de F. M. Dostoievski; ”Milionarul sărac” de Tudor Popescu; ”Livada cu vişini” de A. P. Cehov; ”Burghezul gentilom” de J. P. B. Molière; Leblanc în ”Dineu cu proşti” de Francis Veber, în regia lui Mircea Cornişteanu; Don Gusman în ”Nunta lui Figaro”, în regia lui Renata Scant; Contele D’Albafiorita în ”Mirandolina” de Goldoni, regia Cristian Ioan; Satin în ”Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Kincses Elemér.

Gingulescu, M. Indries

Ultimul rol jucat de Mihai Gingulescu la Naţionalul din Târgu-Mureş a fost personajul Bărbatul în piesa ”Prah (6 din 49)” de György Spiró (2012), în regia lui Cristian Ioan.

Mihai Gingulescu a fost deputat al primului Parlament liber al României (1990-1991), făcând parte din Grupul parlamentar al Frontului Salvării Naţionale.

Între anii 1991-1994 a fost directorul general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş, perioadă în care colectivul teatrului a realizat o amplă deschidere spre spaţiul cultural european.

Devotat slujitor al culturii, Mihai Gingulescu rămâne în amintirea noastră ca un mare iubitor al artei teatrale şi artiştilor ei. Numele său va fi legat pentru totdeauna de istoria Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

Trupul neînsufleţit al lui Mihai Gingulescu va fi pus pe catafalc în foaierul Teatrului Naţional Târgu-Mureş sâmbătă, 20 august 2016, unde cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face de la ora 13.00. Înmormântarea va avea loc la ora 15.00 în Cimitirul Nou (Sângeorgiu) din Târgu-Mureş.

Transmitem familiei îndoliate sincerele noastre condoleanţe.

Colectivul

Teatrului Naţional Târgu-Mureş