IN MEMORIAM STELA POPESCU (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017)

Ne-a părăsit Stela Popescu – reprezentant al generaţiei de aur a teatrului şi televiziunii române.

IN MEMORIAM STELA POPESCU (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017)

Stela Popescu a păşit pe scenă la 21 de ani, în anul 1956, când este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. În 1958 debutează în cinematografie în pelicula „Alo? Ați greșit numărul”. De atunci a jucat în peste 35 de filme şi aproape că nu este casă de români care să nu fi aflat sau să nu fi admirat fervoarea şi bucuria de a juca a celebrei actriţe Stela Popescu.

A petrecut 30 de ani pe scena Teatrului de Revistă „ConstantinTănase” şi 24 de ani pe scena Teatrului de Comedie. Din 1979 face cuplu umoristic de mare succes cu Alexandru Arşinel. Vocea inconfundabilă a putut fi auzită ani de-a rândul la teatrul radiofonic în peste 30 de spectacole de teatru. Fără obosire, cu aceeaşi vivacitate a jucat vreme de 18 ani în „Preşul” de Ion Băieşu, regia Ion Cojar, 12 ani în „Peţitoarea” de Thornton Wilder, regia Valeriu Moisescu, şi 10 ani în „Plicul” de Liviu Rebreanu, regia Lucian Giurchescu.

Cei 61 de ani plini de teatru şi film au însemnat întreaga viaţă a actriţei Stela Popescu. Doamna veselă, stilată, actriţa inegalabilă care prin piesele de teatru şi emisiunile de divertisment reuşea să transmită ceva din spiritul satiric al românului.

O serie de premii şi decoraţii i-au întărit statutul de artist complet:

A fost cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov.

În anul 2002 UNITER i-a oferit Premiului special pentru teatrul de revistă. În 2004 primeşte Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

În anul 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei” din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, iar în iunie 2011 Teatrul de Comedie i-a oferit Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti festCo. În 2013, fostul rege Mihai I al României i-a conferit (prin fiica sa, principesa Margareta) Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. Peste 2 ani, în 2015, când artista a împlinit vârsta de 80 de ani, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a decorat-o cu Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler, pentru dragostea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale.

E greu să cuprinzi sentimentele de recunoştinţă şi rămas bun în cuvinte. Şi poate e mai simplu să fim sinceri şi recunoscători în inimile noastre.

Pot să răspund foarte simplu: Stela e Stela. Totdeauna mă feresc de cuvinte mari pentru că este cel mai simplu să spui lucrul ăsta, că e un fenomen sau unicat. S-au spus toate astea despre ea şi mi-e mai uşor să spun doar că Stela e Stela”. (Alexandru Arşinel)

Generaţie după generaţie, am fost cuceriţi de Stela Popescu, de farmecul ei unic, de umorul, pasiunea, ironia şi sinceritatea cu care ne fura zâmbete. O viaţă trăită pe scenă, trăită din plin, a unui artist cu har, pe care nu o mai putem aprecia acum decât cu multe, multe aplauze.


Pentru cei care doresc să aducă un ultim omagiu, corpul neînsufleţit este depus de astăzi, 24 noiembrie, în foaierul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (Calea Victoriei, nr.33). Accesul este posibil astăzi până la ora 22.00 şi mâine începând cu ora 09.00.

Înmormântarea va avea loc Duminică, 26 noiembrie, la prânz, la Cimitirul Mănăstirii Cernica.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

UNITER

24 noiembrie 2017