Ion Caramitru, decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, joi, decretul de decorare cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler a actorului şi regizorului Ion Caramitru, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului.

Ion Caramitru, decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler a maestrului Ion Horia Leonida Caramitru (Ion Caramitru), cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului, pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum şi pentru promovarea constantă a imaginii ţării noastre în lume“, potrvit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Ion Caramitru, actor şi regizor, s-a născut pe 9 martie 1942. Director al Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti din 2005, Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesor Beate Fredanov.  A jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a fost directorul teatrului în perioada 1990 – 1993 şi ministrul Culturii între anii 1996 – 2000. Este căsătorit cu actriţa Micaela Caracaş şi are trei fii: Ştefan, Andrei şi Matei Caramitru, potrivit News.ro.  În teatru, repertoriul lui Ion Caramitru cuprinde roluri principale în piese de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

În film, a apărut în roluri importante, precum: „Pădurea spânzuraţilor”, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă” în regia lui Stere Gulea (1978), „Ecaterina Teodoroiu”, regia Dinu Cocea. Este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie „Liceenii”. A fost remarcat şi de producătorii din străinătate, care l-au recomandat pentru roluri în filme precum „Kafka” (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, „Mission: Impossible”, regia Brian de Palma sau rolul Count Fontana din „Amen” (2002), regia Costa Gavras.  Ion Caramitru este preşedintele Uniunii Naţionale Teatrale din România (UNITER) din 1990 şi a fost distins de-a lungul carierei cu numeroase titluri şi premii. Anul trecut, Ion Caramitru a primit titlul de Ambasador Cultural Shakespeare, în România, cu ocazia „Shakespeare Lives 2016″, acordat de British Council Romania.