Iulia Verdeș: „Sunt pregătită pentru orice”

HAI LA TEATRU! UNITER a lansat o nouă campanie prin care artiștii vă invită să veniți la teatru, să vă convingeți că teatrul românesc are nu doar un mare trecut, ci și un mare prezent și, mai ales, un mare viitor. Astăzi, ne răspunde Iulia Verdeș, actriță.

Iulia Verdeș: „Sunt pregătită pentru orice”

ACTRIȚA RECOMANDĂ
În ce spectacole joci/ ai jucat în această stagiune?
În „Hotel Europa” de Goran Stefanovsky, în regia lui Andrei Raicu, e o producție 9G (noua generație) la TNB; mai am un spectacol superb la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, „7” după Dino Buzzati, în regia lui Sebastian Marina; la Râmnicu Vâlcea, Teatrul Municipal Ariel, am trei spectacole: un one woman show „Before Breakfast” este o adaptare după Eugene O’Neill, în regia lui Tache Florescu, spectacol ce a fost și în competiția Bacău Fest Monodrame, „Piațeta”, un alt spectacol în regia lui Tache Florescu și „Nunta”, regia Beatrice Rancea.

Un spectacol pe care îl recomanzi (deși nu joci în el).
Am să recomand un one woman show văzut la Festivalul Bacău Fest Monodrame. „OBSESII” de Claudiu Sfirschi-Lăudat după texte de Margarita Karapanou, jucat de Cerasela Iosifescu, în regia lui Yannis Paraskevopoulos. O nebunie de spectacol care nu-ți limitează trăirile, emoțiile, te lasă să treci cu ușurință de la o stare la alta, râzi, plângi, ești furios, nervos… toate în același timp cu personajul, Lora, care suferă de tulburare bipolară sau psihoză maniaco-depresivă. Se joacă la Arcub.

Un actor tânăr din țara noastră, care îți place.
Alexandru Potocean.

O actriță tânără din țara noastră, care îți place.
Orice cu Claudia Ardelean (Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe).

Un regizor tânăr de urmărit, din țara noastră.
Andrei Raicu.

Un motiv pentru care să meargă spectatorii la teatru.
Pentru ADRENALINĂ! Pentru că tot ce văd acolo e viu și se construiește în timp real cu publicul. Pentru că avem nevoie de voi!

CELE MAI…
Cel mai bun sfat primit în cariera dumitale.
Să am răbdare.

Cea mai neobișnuită întâmplare trăită pe scenă.
Aveam 18 ani și jucam în primul meu spectacol „Elevator” scris și regizat de Gabriel Pintilei și montat la Teatrul Luni de la Green Hours. Cred că la a doua reprezentație, în timp ce partenerul meu (Cristi Petrescu) striga „ajutooorr, suntem blocați în lift!” și eu încercam să-i explic că „nu e nimeni aici, deci nimeni n-o să ne caute aici” a picat din decor o cheie franceză direct pe spatele meu, și nu, nu așa era plănuit, ci doar a fost uitată când s-a montat decorul. Recunosc, m-am blocat, însă m-a ajutat foarte mult Cristi. Nu mai zic de durerea de spate pe care am avut-o după spectacol. Și ceva recent: la un festival, în timpul spectacolului, n-am văzut prea bine treptele și am căzut fix în fața juriului. Deja nu mai sunt întâmplări neobișnuite, ci doar amuzante. Sunt pregătită pentru orice.

spectacolul 7. in poza cu Ion Fiscuteanu Jr si Andrea Papp
„7” după Dino Buzzati, în regia lui Sebastian Marina, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

Cel mai provocator spectacol de până acum pentru dumneata.
Cam toate spectacolele au fost provocatoare pentru că m-au tot scos din zona de confort. Și mai vreau! Fiecare te modifică altfel, ai un alt tip de cercetare, descoperire, vorbim despre un proces lung de autodescoperire și autocunoaștere. Probabil că one woman show-ul „Before Breakfast” m-a cam zdruncinat și m-a obligat la un alt tip de lucru cu care nu eram obișnuită… sau spun asta pentru că e prima dată când sunt singură pe scenă și eu trebuie să controlez tot.

Cel mai dificil moment din viața dumitale în teatru.
Sunt doar momentele când trebuie să aplic sfatul primit: „răbdare”.

Cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat de când ești actriță.
Că sunt actriță.

Cea mai interesantă întâlnire pe care ai avut-o până acum în teatru, și de ce aceea.
Ion Cojar, profesorul meu. Omul care a știut mereu să ne ofere un climat specific pentru a ne motiva creativitatea, pentru că el este baza a tot ceea ce știu acum. Pentru că mi-e foarte dor de el!

„Cam toate spectacolele au fost provocatoare pentru că m-au tot scos din zona de confort. Și mai vreau!
Iulia Verde
ș, actriță