Lari Giorgescu. Pledoarie pentru teatrul tânăr

GÂNDURI LA FINAL DE STAGIUNE. Cu ce rămân actorii, acum, când cade cortina peste încă o stagiune? Astăzi, ne răspunde Lari Giorgescu, de la Naționalul bucureștean.

Lari Giorgescu. Pledoarie pentru teatrul tânăr

Scumpe Lari Giorgescu, am ajuns iată la finalul unei noi frumoase stagiuni în teatrul românesc. Ce ai făcut dumneata în stagiunea aceasta, cu ce spectacole ai onorat publicul spectator și cu ce ai rămas în urma desfășurării lor?
Scumpe Andrei Crăciun, în această stagiune am avut trei premiere, Eine kleine nachtmusik, un spectacol de Gigi Căciuleanu, la Unteatru; Aller-Retour de același autor și Cursa de soareci, de Agatha Chistie, în regia lui Erwin Simsensohn la Teatrul Național din București.

Ai avut timp să mergi la teatru și să vezi și spectacolele colegilor? Ți-a plăcut ceva în mod deosebit, să trecem în agendă pentru la toamnă?
Chiar dacă timpul a fost limitat, am reușit să merg la teatru. V-aș recomanda Regele moare, de Eugen Ionescu, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu, la TNB, și Bun de export, de Alex Tocilescu, în regia Catincăi Drăgănescu, la Point.

„Cursa de soareci”, de Agatha Chistie, în regia lui Erwin Simsensohn la Teatrul Național din București

Pentru stagiunea următoare ai ceva în pregătire? La ce surpriză plăcută să ne așteptăm? Unde o să te vedem?
La Teatrul Național joc în opt spectacole. Urmează o premieră în luna septembrie la care lucrez încă din aceasta vară, în regia lui Yuri Kordonsky, Romeo și Julieta. La Unteatru joc în Eine kleine nachtmusik de Gigi Căciuleanu și Poezia visului de Miriam Răducanu.

Ai și dumneata de acum o vârstă, nu mai ești tânărul nostru actor, adică – pardon! – mai ești, dar sunt alți colegi încă și mai tineri. De la tineret-speranțe, așadar, ai remarcat pe cineva în mod aparte? Cine vine tare pe turnantă?
Pot să vorbesc despre actori cu care am lucrat, mai tineri cu câțiva ani decât mine, ca Alexandru Voicu, Ionuț Toader și Cosmina Olariu. Îmi sunt colegi la Teatrul Național și am mare încredere în ei, vă invit să le urmăriți evoluția.

Viața. Ce planuri de viață are Lari Giorgescu cu ocazia vacanței de vară care tocmai începe? Are el vacanță de vară? Ce face cu ea?
Încearcă să îmbine utilul cu plăcutul, la începutul lunii august are spectacol în Serbia, la Nis, și imediat după face o plimbare până în Muntenegru. Petrece câteva zile cu părinții, la Craiova, și poate dă o fugă și prin Deltă. E un proiect ambițios, sper să iasă.

„Aller-Retour”, un spectacol de Gigi Căciuleanu

Spune-mi cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în ultimul an de teatru și, de ce nu, de film. De ce tocmai acesta?
Lucrez cu Yuri Kordonsky, un regizor pe care îl admir încă din timpul facultății. Am avut șansa de a fi și unul dintre cursanții lui de la workshopul cu tema Cehov, din cadrul FNT 2017. Tot într-un workshop, dar de commedia dell’arte, anul acesta, l-am întâlnit și pe Stefano de Luca, un minunat actor și regizor de la Piccolo Teatro. Am lucrat și cu regizori tineri, cu care îmi doream să lucrez, ca Andrei și Andreea Grosu. Ar mai fi de punctat și premiera filmului Frozen Ignat, în regia lui Dinu Tănase, care a avut loc tot anul acesta. Joc rolul unui procuror care încearcă să descurce ițele unor cazuri care par că îl depășesc.

Chiar dacă timpul a fost limitat, am reușit să merg la teatru. V-aș recomanda Regele moare, de Eugen Ionescu, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu, la TNB, și Bun de export, de Alex Tocilescu, în regia Catincăi Drăgănescu, la Point.”
Lari Giorgescu, actor

Foto: Adi Bulboacă