Ne despărţim de Ileana Ploscaru (31 ianuarie 1931 – 31 octombrie 2023)

Ileana Ploscaru a fost un rafinat om de teatru. O personalitate artistică distinsă și puternică, dedicată întru totul scenei. De-o forță, vigoare și statornicie care sunt puse pe seama iubirii imense pentru teatru și public.

Ne despărţim de Ileana Ploscaru (31 ianuarie 1931 – 31 octombrie 2023)

Ileana Ploscaru a fost un model de dăruire, de profesionalism și de respect pentru meseria căreia i s-a dedicat până la 86 de ani. La Gala Premiilor UNITER din anul 2021 a primit din partea Senatului UNITER Premiul pentru întreaga activitate…

Pe coperta a antologiei teatrologice „Ileana Ploscaru. Teatru, teatru și iar teatru…” apărută la Editura Fundației Culturale „Camil Petrescu” în anul 2017, regizorul Dominic Dembinski mărturisea despre întâlnirea cu Ileana Ploscaru:

„Colaborarea noastră a început acum aproape 35 de ani cu ocazia venirii mele la Constanța, unde am descoperit-o ca pe o forță vulcanică, intuitivă, ce m-a ajutat în creație, percepând din preaplinul său talent că aveam să încep o nouă școală de teatru alături de magia răspândită de această măreață doamnă a Teatrului. Îi voi fi mereu recunoscător doamnei Ileana Ploscaru pentru onoarea ce mi-a făcut-o lucrând cu mine. Mi-o doresc cu egoism și speranță în mai toate distribuțiile mele, fiind conștient de gama enormă pe care o stăpânește și a dovedit-o cu alți colegi ai mei în zeci de spectacole de succes. Pe mine m-a uluit virtuozitatea cu care a schimbat registrele, talentul cu care a putut trece, sub biata mea baghetă, de la Molière, Goldoni sau Cehov!”

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

Cu detalii despre ceremonia înmormântării vom reveni ulterior.