Poziția UNITER față de conflictul de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov

UNITER – UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu grava escaladare a situaţiei conflictuale din Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov. Un teatru cu tradiţie, un teatru iubit de public, un teatru care a susţinut ani de zile un festival de valoare, un loc preţuit de artiştii scenei româneşti şi nu numai.

Poziția UNITER față de conflictul de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov

 

Pornit în urmă cu un an, ca un conflict al managerului de atunci (manager care a demisionat ulterior) cu Primăria din Braşov, ca urmare a sesizării unor nereguli în funcţionarea legăturii dintre cele două instituţii, continuat, apoi, prin sesizările şi protestele pe care actori şi angajaţi ai teatrului le-au făcut în legătură cu ceea ce ei au apreciat ca fiind nereguli (inclusiv în organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager), conflictul a căpătat astăzi o formă nemaiîntâlnită care a dus la divizarea şi polarizarea trupei şi a celorlalţi angajaţi.

Situaţia conflictuală a culminat, în această săptămână, cu luarea unei decizii extreme din partea conducerii interimare a Teatrului „Sică Alexandrescu” (conducere numită în funcţie, în urmă cu o lună, de către Primăria Braşov prin desemnarea ca manager a unei persoane din partea Sindicatului Teatrului) şi anume, desfacerea – prin forţarea limitelor legii – a contractului de muncă a trei angajaţi: doi dintre cei mai valoroşi şi premiaţi actori ai trupei, Maria Gârbovan şi Marius Cordoş, precum şi a contabilei şefe Mariana Hudişteanu, profesionist de necontestat.

În urmă cu două săptâmâni, când încă nu se ajunsese la o astfel de situaţie, am adresat o scrisoare Primarului Municipiului Braşov, cu propunerea de a găsi, împreună, soluţii profesioniste şi eficiente pentru detensionarea şi deblocarea acestei stări. Propunerea noastră a fost, din păcate, ignorată.

În acest moment, fără precedent, reiterăm propunerea noastră către Primăria Braşov de a media împreună conflictul de la Teatrul „Sică Alexandrescu”.

Totodată, susţinem organizarea, cât mai repede cu putinţă, a unui concurs pregătit temeinic care să aibă ca rezultat aducerea la conducerea instituţiei a unui manager profesionist, pe măsura valorii teatrului.

 30 noiembrie 2016

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER