Precizările juriului de nominalizări al Galei Premiilor UNITER 2023

Juriul Galei Premiilor Uniter 2023, format din Doru Mareș, Maria Miu, Victor Scoradeț. Iris Spiridon și Carmen Stanciu, a venit cu precizări referitor la nominalizarea regizorului Andriy Zholdak, la categoria „Cel mai bun regizor”.

Precizările juriului de nominalizări al Galei Premiilor UNITER 2023

„Uniunea Teatrală din România – UNITER – este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului.”

În conformitate cu misiunea asumată, citată mai sus, și cu regulamentul Galei Premiilor Uniter, juriul de nominalizări pentru GPU 2023 a avut un singur criteriu: valoarea demersului de creație artistică.

În intervalul 5.10.2022 – 13.03.2023, juriul a avut privilegiul de a vedea peste 160 de producții, dar și dificila sarcină de a alege doar trei nume pentru fiecare categorie de nominalizări, lucru realizat cu majoritate de voturi. Procesul de jurizare a fost o dezbatere profesionistă, bazată pe respectul pentru teatru și pentru artiști și în cursul căreia s-au invocat exclusiv argumente artistice.

Andriy Zholdak a fost nominalizat la categoria cel mai bun regizor pe baza unor criterii estetice care vizează poetica sa regizorală. Valoarea spectacolului „Femeia mării“ este subliniată de încă două nominalizări – cea mai bună actriță într-un rol principal și cea mai bună scenografie.

După comunicarea publică a nominalizărilor au apărut în mediul online semnalări ale abaterilor de comportament din anii trecuți ale domnului Andriy Zholdak.

Spectacolul „Femeia mării” a figurat pe lista propunerilor Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, fiind realizat în anul 2022 și menținut în repertoriul curent. De asemenea, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a propus și el juriului de nominalizări un spectacol regizat de Andriy Zholdak: „Romeo și Julieta”. Până la data publicării nominalizărilor, Andriy Zholdak nu a fost contestat, nu a existat nicio semnalare din partea colectivelor respective, care să împiedice juriul să ia în considerare cele două spectacole.

​Dacă există motive care îl fac incompatibil pe regizorul Andriy Zholdak cu Premiile Uniter, numai teatrul implicat are dreptul să le sesizeze, dat fiind că în cazul unor abateri grave, decizia de colaborare aparține producătorului. Subliniem că lista de producții vizionate include numai spectacole asumate de realizatori.

Prin urmare, juriul nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale.

Juriul de nominalizări al Galei Premiilor Uniter 2023:

Doru Mareș
Maria Miu
Victor Scoradeț
Iris Spiridon
Carmen Stanciu