Prima zi la Actorie: „Mă numesc Maria-Teodora Filip, am 18 ani. Acum cred în Dumnezeu şi nu mă voi mai îndoi niciodată”

Maria-Teodora Filip a absolvit la Bucureşti, în anul 2014 Facultatea de Teatru (secţia Artele Spectacolului-Actorie), la clasa profesorului Universitar Doctor Florin Zamfirescu. 

Prima zi la Actorie: „Mă numesc Maria-Teodora Filip, am 18 ani. Acum cred în Dumnezeu şi nu mă voi mai îndoi niciodată”

INTERVIURILE HOP www.uniter.ro îi prezintă pe tinerii actori care au câștigat preselecția de la București. Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.

banner-bun

Cu ce texte ai venit la Hop?

Pentru Gala Hop am pregătit un colaj de poezii ale autorilor Tristan Tzara, Hans Arp şi Saşa Pană. Eu am intervenit acolo unde trebuiau făcute nişte racorduri şi, desigur, unde îmi veneau idei. Textele sunt: „Duminecă” de Tristan Tzara, „Manifest Crocodarium Dada” de Hans Arp.

Ai mai fost şi în anii anteriori la HOP?

Nu.

Ai avut emoţii la selecţia HOP de la Teatrul Naţional din Bucureşti?

Eu am emoţii şi când joc la casa de cultură. A fost o experienţă foarte frumoasă cea de la HOP fiindcă eu în anii de liceu de foarte mult ori aveam în cap imaginea lui Ion, eroul din romanul lui Liviu Rebreanu care sarută pământul. Ei bine, această imagine lua altă formă pentru mine. Eram în sala Amfiteatru a Teatrului Naţional şi sărutam scena. Am avut surpriza ca lumina scenică de la preselecţie să fie exact aceea din imaginaţia mea.

Ce ţi-au spus membrii juriului și cum ți s-au părut opiniile lor referitoare la prestația ta? Ai încercat/vei încerca să le pui în practică până la Gala din septembrie?

Am fost intrebată dacă mi-a făcut cineva scenariul şi în cât timp am conceput momentul. Mi s-a spus să vorbesc mai tare, au fost momente în care nu m-am auzit.

A fost foarte amuzant pentru că imediat după ce am ieşit din sală le-am spus unor prietene foarte îngrijorată: “Nu  m-au crezut că eu am făcut scenariul”, repetând propoziţia asta de cel puţin cinci ori până când mi-au zis să mă liniştesc fiindcă întrebarea asta fost pusă mai multor concurenţi.

În ce piese ai jucat/ joci în prezent? Ce roluri ai interpretat până acum? Există unul care îți place în mod deosebit?

La licenţă am jucat Aphrodita în piesa “Gâlceava Zeilor” de Radu Stanca. A fost rolul în care m-am dezlănţuit cel mai tare şi care mi-a oferit posibilitatea să îmi dezvolt forţa scenică. Al doilea proiect de licenţă în care am jucat este piesa “ Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello. Una dintre cele mai dure experienţe unde m-am luptat cu propriul meu orgoliu şi unde am simţit responsabilitatea reală a unui spectacol de două ore si jumătate. În acest spectacol am jucat în formă de dublă distribuţie. Într-o seară jucam Fata Vitregă, iar in altă seară Actriţa Principală. Am avut norocul s-o avem coordonatoare de proiect pe doamna profesoară Mirela Gorea, una dintre cele mai bune şi implicate profesoare ale acestei facultăţi.

În prezent joc în spectacolele: “Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regizat de Mihai Alexandru Ion. Este un spectacol în care am avut ocazia să joc la Teatrul Bulandra din Bucuresti şi care reprezintă una dintre împlinirile mele sufleteşti cele mai mari. Mai am un rol în “Efectul razelor gamma asupra anemonelor” de Paul Zindel, regizat de primul meu profesor de actorie Virgil Constantin, om pe care nu îl voi uita niciodată şi de la care am învăţat să am respect pentru această meserie pe care nu ai cum să o păcăleşti, şi în “Staipelochian”,  spectacol regizat de  Mihai Alexandru Ion, dramatizat de Armine Vosganian după romanul “Cartea şoaptelor” scris de Varujan Vosganian.

Nu prea pot să spun “Rolul care mi-a plăcut cel mai mult este…” pentru că fiecare rol mi-a dat de lucru în diferite zone lăuntrice ale mele şi am fost pusă în situaţia de a-mi exploata fiecare “Eu”.  Însă o experienţă foarte provocatoare pentru mine o reprezintă rolul Matildei din “Efectul razelor gamma asupra anemonelor”. Îmi place în mod deosebit fiindcă trebuie să îmi transform energia mea de lucru care care presupune un ritm foarte susţinut şi care este iese foarte mult în evidenţă  într-una care trebuie să fie conţinută, nefiind vizibilă.

Care sunt actorii români pe care îi admiri?

Toma Caragiu, Oana Pellea, Olga Tudorache, Dorina Chiriac, Vlad Ivanov, Dorina Lazăr, Marin Moraru, Marius Manole, Radu Gabriel, Cristian Grosu şi lista nu se termină…

Ce actriță/ actor străin îți place? De ce? În ce film/spectacol te-a impresionat în mod deosebit?

Îmi place foarte mult Tom Hanks. Sunt îndrăgostită de Tom Hanks. Momentul din “Naufragiatul”  în care îl pierde pe Wilson (o minge care îi devine cel mai bun prieten pe insulă) e sfâşietor, e dulce, e minunat. Sunt sute de astfel de momente cu Tom Hanks.

De ce te-ai făcut actriță?

Eram în clasa a noua, fratele meu era campion european la rugby şi cum toate reuşitele lui mă motivau din ce în ce mai mult, am început să mă gîndesc la ce aş putea să fiu şi eu bună. M-am hotărât să devin actriţă după ce am văzut filmul “Step up”, sincer nu mai ştiu ce parte. Munca depusă de ei, sălile acelea cu oglinzi, lupta şi plăcerea dansului m-au făcut să mă gândesc la luminile reflectoarelor din sala de spectacol care dau o atmosferă atât de plăcută şi de intimă, încât am ales teatrul.

Cum te vizezi peste cinci ani? Dar peste zece?

Nu prea îmi place să mă visez. Să zicem că mă visez sănătoasă şi împăcată, fiindcă de restul mă ocup eu.

Îți mai amintești cum a fost prima zi de facultate?

Da. Profesorii au intrat în sala 306 B de la etajul trei. Eu, împreună cu toţi colegii mei, eram pe scaune când ei au intrat în clasă. S-a lăsat o linişte mormântală. Noi tăceam, ei tăceau. Eu cam ştiam despre ce exerciţiu este vorba fiindcă făcusem ceva asemănător şi încercam din răsputeri să nu am preconcepţii şi să las lucrurile să se întâmple. A durat zece minute toată experienţa asta după care domnul profesor Florin Zamfirescu ne-a spus ca pe rând fiecare să se prezinte şi să spună unul din textele pe care le-a avut în reportoriul de la admitere. Ce mi-a rămas în minte şi nu voi uita niciodată este că am spus “Mă numesc Maria-Teodora Filip, am 18 ani. Acum cred în Dumnezeu şi nu mă voi mai îndoi niciodată.”

Ne poți spune o amintire semnificativă din anii de facultate?

Eram la ora de mişcare şi observam cum foarte mulţi colegi de ai mei făceau şpagatul sau atingeau podeaua cu palmele. Am ajuns acasă, m-am băgat în pat şi am visat că eu făceam toate astea fără niciun stres.

Ce ţi se pare cel mai greu în această profesie?

Să rămâi pur, sănătos, vesel, proaspăt şi împăcat.

Ai de făcut vreun reproș profesorilor/ unui profesor din acești ani de școală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume ai începe? 

O să răspund la această întrebare cu altă întrebare. Oare suntem atât de liberi încât să răspundem sută la sută sincer la această întrebare? Pentru tot ce am avut să le reproşez în facultate le mulţumesc acum deoarece sunt o persoană puternică.

Ce îmi doresc eu să se schimbe:

1. Numărul atât de mare de stundeţi admişi, unii dintre ei plătesc o taxă de şaizeci de milioane (n.r. – 6.000 lei) timp de trei ani şi când termină facultatea nu se pot întreţine. O parte din ei trăiesc drame psihice, trebuie să fim responsabili şi pentru sănătatea mintală a semenilor noştri.

2. Preferinţele.

3. Să fie mult mai multe ore de mijloace de expresie. Ceea ce ne oferă şcoala este mult mai puţin decât stricul necesar

4. Să ni se dea recuzită când avem nevoie.

5. Să fie mai multe exemplare de cărţi la bibliotecă.

Ce rol ți-ar plăcea să ți se ofere în viitorul apropiat?

Grea întrebare. Cred că Nataşa din “Trei Surori” de Anton Pavlovici Cehov.

Foto: Andrei Gîndac

vp

În zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c. UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: Radu Afrim, Dorina Chiriac, Radu Iacoban, Gabi Lupu și Iris Spiridon.

Anul acesta, cei 27 de tineri concurenţi aspiranţi, la Costineşti, la titlul de „Cel mai bun tânăr actor” vor fi priviţi şi notaţi de: actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.

8 – 11 septembrie. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Radu Afrim.