A încetat din viaţă DINU IANCULESCU – vocea de aur a emisiunii „Teleenciclopedia”

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA îşi expimă profundul regret pentru dispariţia actorului şi poetului DINU IANCULESCU, una dintre cele mai cunoscute voci de televiziune din România.

A încetat din viaţă DINU IANCULESCU – vocea de aur a emisiunii „Teleenciclopedia”

S-a stins din viaţă marţi, 7 februarie, la Frankfurt, la vârsta de 92 de ani, după ce a adunat amintiri frumoase despre teatrul şi filmul românesc, profesii pe care le-a slujit cu eleganţă şi verticalitate.

În prima parte a vieţii, ca poet, a colaborat cu publicaţiile „Universul literar”, „Revista Fundaţiilor Regale”, „Tribuna”, a fost apoi crainic la Radiodifuziune, după care s-a dedicat actoriei. A jucat la Teatrul Naţional Bucureşti, la Studioul actorului de film „C. Nottara” (devenit Teatrul Tineretului) şi apoi la Teatrul Mic. Aici şi-a făcut prieteni de nădejde, relaţii pe care le-a întreţinut şi după 1985, când s-a stabilit în Germania. Din 1986 a colaborat cu teatrul din Darmstadt şi cu posturi de radio din Frankfurt şi Baden-Baden.

Ne vom aminti cu respect de un om echilibrat, armonios. O prezenţă nobilă, discretă. O voce gravă, inteligentă, sensibilă. Un personaj cu un glas „ca un dangăt de clopot” (Marilena Rotaru, realizatoarea emisiunii „Memoria exilului românesc”).

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace !

Vei pune-n sobă vreascul din pădure / care-a băut cu noi odată soare / şi-n flacăra ce va zvoni uşure / vom auzi şi ploile pe mare / şi vântul cald care suia pe şure.

(Versuri din volumul de 41 de sonete, 1975)