Ada Milea: „Când publicul e flămând și noi avem ce să-i dăm, există doar bucuria ambelor părți”

Ada Milea este unul dintre cei cinci membri din juriul de preselecție a Galei HOP, care va avea loc în perioada 20 – 23 iulie, la Sala Mică a Teatrului Național București.

Ada Milea: „Când publicul e flămând și noi avem ce să-i dăm, există doar bucuria ambelor părți”

UNITER organizează preselecţia pentru „GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP!”, ediţia a XIX-a, în perioada 20 – 23 iulie 2016 (cu posibilitatea de prelungire, în funcţie de numărul concurenţilor înscrişi), la Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti, sala Mică.

Ada Milea se ferește să dea sfaturi tinerilor actori, pentru că fiecare om este diferit de altul și ce este valabil pentru unul nu este și pentru celălalt.

Ai mai participat la Gala HOP? Când și în ce calitate?

Am concurat în anul în care am terminat facultatea. Aveam un monolog după Erasmus din Rotterdam – „Elogiul nebuniei”. Am jucat în aer liber, la Costinești, cu un public uriaș alcătuit din oameni veniți la plajă, iar organizatorii ne-au dat lavaliere exact înainte de a intra în concurs (eu nu mai probasem niciodată vorbitul în lavalieră). Era un haos sonor îngrozitor.

Faci parte din juriul preselecției pentru Gala HOP. Cum te vezi în postura de „examinator”?

Nu mă prea văd… Sper că asta mă va ajuta să mă uit la alții.

Tu însăți ai amintiri din perioada în care trebuia să demonstrezi în fața profesorilor. Există una care te-a marcat?

Precis m-au marcat toate, chiar dacă de unele nu-mi dau seama.

Care sunt reacțiile la „Cel mai mare Gulliver”, spectacolul după Gellu Naum care se joacă la Teatrul „Gong” din Sibiu?

„Cel mai mare Gulliver” abia a ieșit. Reacțiile sunt atât de proaspete încât eu nici nu le-am auzit.

Spuneai într-un interviu, la începutul anului, că vei realiza spectacolul „Micul prinț” la Teatrul de Comedie. În ce stadiu se află?

Perioada de lucru începe abia în septembrie. Gândul de a face acest spectacol a apărut de mult, dar a fost luată în calcul așteptarea posibilelor „condiții prielnice”.

Când ești pe scenă, în primele zece secunde și te uiți la public, cum privești acest „animal colectiv” care se hrăneste cu spectacolul tău?

Îmi place „animalul” care vine după „hrană”, nu acela pentru care vânătoarea e un sport. Când publicul e „flămând” și noi avem ce să-i dăm, există doar bucuria ambelor părți.

Colaborezi cu multe teatre din țară. Ce ai în față pentru următoarele șase luni?

Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul „Gong” din Sibiu (secția Germană) și TNB.

Lucrezi mult, repeți obsesiv, ești perfecționistă pentru a ajunge la ceea ce se vede pe scenă?

Când sunt convingătoare cu colaboratorii, da, sunt foarte perfecționistă.

Ce sfaturi le dai tinerilor care vor veni la preselecții?

Vai, nu s-ar putea fără sfaturi? Suntem atât de diferiți… Ce e valabil pentru cineva nu e neapărat valabil pentru altcineva.

afis Gala Hop

Ești atipică – Ada Milea este o femeie care nu se încurcă cu trucuri „feminine” care să o facă mai atrăgătoare pe scenă, cu make-up sau hairstyling. Ți-a sugerat cineva să renunți la blugi și adidași?

Da, dar am încercat să le demonstrez că vorbim doar despre o carcasă a „carcasei”. Ca în „Micul prinț”: „Ochii nu pătrund în miezul lucrurilor”.

Când ai râs ultima oară? Când ai plîns ultima oară?

Azi. Azi.

Foto: Facebook / Ada Milea