„CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2017” PE SCENA TEATRULUI NAȚIONAL DIN BUCUREȘTI

În data de 7 mai 2018 pe scena Galei Premiilor UNITER de la Alba-Iulia, în prezența Alteţei Sale Regale Principesa Elena a României, Daniel Oltean a primit premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2017. 

„CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2017” PE SCENA TEATRULUI NAȚIONAL DIN BUCUREȘTI

La câteva luni de la apariție, piesa de teatru premiată „50 de secunde” de Daniel Oltean este pusă în scenă la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București și va avea premiera în data de 13 decembrie la Sala Atelier.

Pe site-ul Teatrului Național din București www.tnb.ro puteți găsi mai multe informații despre premiera acestei montări: „50 de secunde” este o investigație lucidă și tandră asupra minții umane, un spectacol despre ce se întâmplă în noi, atunci când nu suntem atenți, și despre grija pe care trebuie să o purtăm gândurilor noastre.

Echipa de creație a spectacolului este formată din Alexei Ţurcan (muzica), Maria Nicola (scenografia) și Eugen Gyemant (regia), iar distribuția îi reunește pe actorii Alexandru Voicu (Fiul), Diana Dumbravă (Mama) și Lucian Iftime (Anchetatorul).

„Lumea e plină de ură. Așa se spune. Și ciudat, asta o face mai suportabilă. Asta dacă poți și tu să te urăști pe tine… Și reușești dacă nu te minți tot timpul.” (Anchetatorul; scena 30)

„M-am trezit foarte de dimineață. Îmi place să mă trezesc foarte de dimineață. Mă uit pe fereastră. Nu e nimeni pe stradă. Oamenii dorm. Şi asta îmi dă un sentiment de siguranță. Înseamnă că nu-mi pot face niciun rău. De aceea îmi plac diminețile.” (Fiul; scena 18)

Alte reprezentații sunt programate în zilele de 8, 9, 14 și 19 decembrie la Sala Atelier a TNB începând cu ora 20.00.

*

Proiectul „Cea mai bună piesă românească a anului” a fost iniţiat în anul 1990, este organizat anual de către UNITER şi finanţat, de la ediţia 1992, de către Fundaţia Principesa Margareta a României. Din 2005, proiectul se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Scopul proiectului este de a stimula apariţia noilor piese de teatru în vederea susţinerii unui profil diversificat al repertoriului teatral românesc şi al literaturii dramatice româneşti.

Juriul care a desemnat piesa „50 de secunde” ca şi câştigătoare a Concursului din acest an a fost format din Marina Constantinescu (critic), Alexandru Maftei (regizor), Vlad Massaci (regizor), Dan C. Mihăilescu (critic) şi Marian Popescu (critic).

UNITER

3 decembrie 2018