Criticul de teatru Zeno Fodor, aniversat la UNITER

Luni, 10 iunie, preț de aproximativ două ore, UNITER a fost gazda unui eveniment aniversar pe care ne bucurăm că am avut șansa să îl organizăm la propunerea și împreună cu regizorul Mihai Lungeanu. Criticul de teatru Zeno Fodor a aniversat două vârste: 90 de ani de viață și 66 de ani de viață în și pentru teatru și dramaturgie.

Criticul de teatru Zeno Fodor, aniversat la UNITER

Evenimentul a fost numit sugestiv Zeno90, după numele grecesc Zenon, derivat al lui Zeus care înseamnă „primitor”. Căci așa a fost atâția ani domnul Zeno Fodor. Un primitor de cultură, de teatru. Dar și un dăruitor.

Distinsului Zeno Fodor i s-au alăturat mai mulți jurnaliști și oameni de teatru, reuniți la UNITER (Restaurant Savart) pentru a-l celebra pe criticul și profesorul de teatru care a oferit atât de mult, atâția ani.

Dragoș Buhaghiar, Aura Corbeanu, Doina Papp, Ion Cocora, Ion Parhon, Felix Alexa, Demeter Andras, Mihai Manolescu, Adriana Popescu, Mariana Ciolan, Luana Drăgoiescu, Irina Soare, Oana Borș, Ioan Cristescu și alți prieteni au fost alături de domnul Zeno Fodor.

Întâlnirea între prieteni a fost urmată de lansarea a 4 cărți de teatru:

  1. Scrieri teatrale și cinematografice de Zeno Fodor. Editura Vatra Veche, Târgu Mureș, 2024
  2. Ninge peste Troia (teatru) de Kincses Elemer și Kocsis Francisko, traducerea Zeno Fodor. Editura Vatra Veche, Târgu Mureș, 2021
  3. Iubirile lui Cehov (teatru) de Csaba Kiss, traducere, adaptare și note de Zeno Fodor. Editura Vatra Veche, Târgu Mureș, 2020
  4. Teatru despre teatru (3 volume). Trei piese traduse și adaptate de Zeno Fodor, Editura Vatra Veche, Târgu Mureș, 2024

 

Una dintre piesele trilogiei Teatru despre teatru, „Veninul teatrului” de Rodolf Sirera Turó, text tradus și adaptat de Zeno Fodor a fost subiectul unui minunat spectacol lectură coordonat de Mihai Lungeanu, în interpretarea actorilor Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, Mircea Rusu și Marius Bodochi.

Foto: Florin Ghioca