Gala Tânărului Actor – HOP sau drumul de la platformă de lansare la fenomen!

Puţin mai e până la împlinirea a douăzeci de ani de Gala HOP. Cu toate acestea, Gala Tânărului Actor a devenit, cel puţin pentru nenumăratele generaţii de actori care i-au călcat cu încredere pragul, un fenomen.

Gala Tânărului Actor – HOP sau drumul de la platformă de lansare la fenomen!

Asta înseamnă că a surprins prin raritate şi noutate. Astfel, la majorat – 18 ediţii – Gala capătă echilibrul artistic între rigoarea şi standardele artistice profesioniste ale regretatului Cornel Todea şi noutatea abordării, extravaganţa actului artistic propusă de Radu Afrim.

Cu această ocazie, Casa de Producţie TVR a realizat un film documentar care prezintă în 52 de minute drumul Galei HOP de la simplu exerciţiu actoricesc într-un cadru organizat, la un fenomen artistic unic în România. Este, de fapt, o istorie vie redată în interviuri cu participanţii, cu critici de teatru, regizori şi producători, susţinută şi de materiale din Arhiva TVR.

Din 2013, concurenţii Galei HOP sunt întrebaţi de soarta lui HOP. Cine este sau ce este HOP? Pentru ei, HOP e mai mult decât un fenomen. E o frumoasă şi grea etapă din cariera lor. Răspunsuri de felul „HOP este un sărut pasional urmat de o palmă peste faţă!” (Alexandru Ştefănescu, 2014), „HOP e instructorul ăla de paraşutism, mucalit, care face mişto de tine că ai frică de înălţime, pentru că ştie că dacă iei frica în serios eşti terminat” (Smaranda Nicolau, 2014), „HOP e ca o petrecere în Berceni. Ori îţi place, ori te temi!” (Andrei Morariu, 2014), „HOP e o pâine caldă cu unt topit şi dulceaţă de vişine” (Flavia Giurgiu, 2014), „Un peştişor uriaş care adoră să facă sărituri în…aer” (Ştefan Huluba, 2014) „HOP e un Hazard verde cu buline roz. O Oportunitate de a „fura” din arta aceasta, într-un cadru organizat” (George Dometi, 2013) sau „HOP e un salt în neant fără paraşută” (Cristian But, 2013), l-au ajutat pe HOP să crească, să-şi perfecţioneze tehnicile de acaparat tineri actori. Şi iată că în 2015 HOP ajunge la Majorat, ajunge un Fenomen.

FENOMENUL HOP

Documentar HD, 52 min

Produs de Casa de producţie TVR, co-producător UNITER

Realizator: Ada-Maria Ichim

Producător: Silviu Jicman

Echipa TV: imagine: Florin Miricioiu, Vlad Micu; asistent imagine: Alexandru Zugravu; sunet: Alexandru George; organizator producţie: Marius Flonta; documentare: Ada-Maria Ichim; voce: Mihai Răducu; post – procesare sunet: Florin Tăbăcaru; editor imagine: Constantin Marciuc, Cosmin Găleată; grafica: Bristena de Satmaari; ilustraţia muzicală: Mihaela Constantinescu; producător delegat: Ionuţ Cărpătorea;

Producător coordonator: András Demeter

Filmul va fi difuzat pe trei dintre canalele TVR:

Data premierei: Duminică, 30 august, ora 17.50, TVR Internaţional

Sâmbătă, 5 septembrie, ora 11.00: TVR2 şi TVRHD (premieră)

Duminică, 6 septembrie, ora 19.00:  TVRHD (reluare)

Duminică, 6 septembrie, ora 20.00 : TVR3

Luni 7, septembrie, ora 13.00: TVR2 (reluare)

Ediţia a XVIII-a a Galei Tânărului Actor al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim se va desfăşura la Costineşti în perioada 8 -11 septembrie 2015.

Foto articol: Adi Bulboacă

ORGANIZATORI:

UNITER

Vox Maris Grand Resort Costineşti

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii

COPRODUCĂTOR:

Societatea Română de Televiziune

SPONSOR PRINCIPAL:

MOL Romania

SPONSORI:

SILVA

ANEVAR

PARTENERI:

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

ITI – Institutul International de Teatru, Secţia Română

TIFF – Festivalul Internaţional de Film Transilvania

PARTENER DE TRADIŢIE:

SRR – Societatea Română de Radiodifuziune

PARTENERI MEDIA:

TV NEPTUN

Radio Sky

Radio Mamaia

Radio Doina

Radio Vacanţa

Radio Constanţa

Radio Neptun

MediaTrust

Ziarul Metropolis

Amos News

COMUNICAT DE PRESĂ

12 august 2015