In memoriam Doris Jurgea

Scenografa Doris Jurgea a încetat din viață în data de 13 februarie 2018, la vârsta de 97 de ani.

In memoriam Doris Jurgea

Născută la 4 februarie 1921, Doris Jurgea (pe numele real Theodora Aurelia Jurgea Negrilești) a practicat scenografia la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din București, colaborând, pe parcursul carierei, și cu alte importante teatre din țară, precum Teatrul Mic din București (la vremea aceea numit „Teatrul Actorilor de Film”), Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Municipal din Baia Mare sau Teatrul Municipal Bacovia din Bacău și alte prestigioase instituții culturale din țară.

A debutat alături de Tony Gheorghiu, unul dintre cei mai importanți scenografi români, cu prilejul spectacolului „Ion Vodă cel Cumplit”, la Opera Română din București. A fost contemporană cu scenografi precum Dan Nemțeanu, Ovidiu Bubulac și Adriana Leonescu și a colaborat cu regizori remarcabili ai teatrului românesc: Liviu Ciulei, Valeriu Moisescu, Crin Teodorescu, Radu Penciulescu, Marietta Sadova, Moni Ghelerter, N. Al. Toscani, George Rafael, Sorana Coroamă Stanca, George Teodorescu, Dan Micu.

Doris Jurgea a îmbogățit, prin talentul său artistic, personaje, spații scenice și spectacole semnificative, care au rămas în istoria teatrului românesc. Dintre cele mai importante, amintim: „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, „Anna Karenina” de Lev Nicolaevici Tolstoi, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, „Tineri căsătoriți caută cameră” de Mihail Roscin, „Trei generații” de Lucia Demetrius, „Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill, „Pescărușul” de Anton Pavlovici Cehov, „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, „Vicarul” de Rolf Hochhuth.

S-a retras în culisele teatrului în anii ’80, iar în anul 2002 a reușit să îmbogățească literatura română cu un volum de memorii semnat de soțul ei, Gheorghe Jurgea Negrilești: „Troica amintirilor. Sub patru regi”, ediție apărută la Editura Cartea Românească, cu o prefață semnată de scriitorul Constantin Țoiu.

A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar despre talentul și munca sa a vorbit, printre alți oameni de teatru, Liviu Ciulei, în cartea sa „Cu gândiri și imagini”.

Va fi depusă la Capela Cimitirului „Sfânta Vineri”, începând cu data de 14 februarie 2018. Înmormântarea va avea loc vineri, 16 februarie, orele 12.00, la Cimitirul „Sfânta Vineri”.

Dumnezeu s-o odihnească în pace.