In Memoriam ILDIKÓ JARCSEK-ZAMFIRESCU (3 octombrie 1944 – 9 ianuarie 2019)

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA – UNITER își exprimă profunda tristețe la aflarea veștii că, o altă personalitate a lumii teatrale românești, actrița Ildikó Jarcsek-Zamfirescu, ne-a părăsit.

In Memoriam ILDIKÓ JARCSEK-ZAMFIRESCU (3 octombrie 1944 – 9 ianuarie 2019)

În afară de zecile de roluri cu care a bucurat publicul la Teatrul German de Stat și la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a contribuit cu un real succes la viața teatrală din spatele scenei.

În perioada 1983-2001 a fost directorul Teatrului German de Stat Timisoara, ani în care a contribuit la păstrarea și promovarea teatrului profesionist de limbă germană din România. Mai mult, la începutul anilor `90 a reuşit să revitalizeze trupa teatrului şi să impună instituţia ca pe una din scenele de frunte ale Timişoarei şi Banatului.

A cochetat și cu regia, a montat piese de Lessing, Camus, Gorki, Caragiale, Hans Kehrer s.a. la Teatrul German de Stat Timișoara și la Teatrul din Baden-Baden (Germania). A jucat în filme în regia lui Mircea Daneliuc, Valentin Perciun, Lucian Pintilie, Adrian Drăguşin; a tradus piese de teatru.  

În perioada 1992-2003 şi, din nou din 2006, a predat Actorie şi Vobire scenică la Secția germană de Teatru din cadrul Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara.

A fost distinsă cu Medalia şi Diploma de Onoare „Stefan Jäger” a Forumului Democrat al Germanilor din Banat pentru merite deosebite în promovarea culturii germane din România (2000), precum şi cu Premiul Pro Cultura Timisiensis al Consiliului Judeţean Timiş (2004). Pentru slujba depusă în numele orașului, oficialitățile i-au acordat Diploma de Excelenţă a Municipiului Timişoara.

Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a fost un om de cultură remarcabil, un profesionist al scenei teatrale din România, un om care a dăruit și s-a dăruit total, un artist desăvârșit care va rămâne în sufletele noastre.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

UNITER