Începe Festivalul buzoian VEDETEATRU! Vedetă: Scenograful

Teatrul George Ciprian împreună cu Consiliul Judeţean Buzău, cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău şi al UNITER, organizează în perioada 6-13 iunie 2015, cea de-a XII-a ediţie a festivalului buzoian de teatru, manifestare anuală dedicată vedetelor autentice şi care, din 2007, poartă numele de Gala Vedetelor - VEDETEATRU.

Începe Festivalul buzoian VEDETEATRU! Vedetă: Scenograful

De-a lungul timpului, festivalul a devenit unul dintre evenimentele de marcă pentru oraşul pe care-l reprezintă şi un reper pentru toţi pasionaţii de teatru. An de an, artişti renumiţi, alături de debutanţi, au prezentat spectacole de mare succes, aplaudate la scenă deschisă de către public.

Anul acesta, după o perioadă în care a fost găzduit de Sala de şedinţe a Consiliului Judetean, festivalul se reîntoarce pe scena nou renovată a Teatrului George Ciprian, dotată cu o tehnică de ultimă generaţie, de nivel european. Inspirată de această înnoire, ediţia din acest an a evenimentului este dedicată scenografului – vedetă şi spaţiilor memorabile create în luminile rampei.

Pe parcursul festivalului, majoritatea teatrelor bucureştene vor juca, pentru publicul buzoian, cele mai apreciate spectacole ale momentului. La această ediţie vor participa: Teatrul Excelsior, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Metropolis, Teatrul Ţăndărică, UNATC I.L. Caragiale, Universitatea Hyperion precum şi Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea şi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.

Puteţi vedea aici programul festivalului!

Ca o noutate, Secţiunea OFICIALĂ (dedicată scenografului-vedetă) beneficiază anul acesta de un juriu de specialitate, din care fac parte: Emil Boroghină, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Doina Papp şi Sanda Vişan.

Gala Vedetelor – VEDETEATRU mai cuprinde şi alte secţiuni, după cum urmează:
Secţiunea VEDETA DE MÂINE – a cărei importanţă sporeşte la această ediţie, prin invitarea unui spectacol în afara concursului cât şi prin organizarea unui colocviu dedicat tinerilor artişti;
Secţiunea COPIII DE AZI, SPECTATORII DE MÂINE- spectacole pentru copii, prezentate la matineu;
Secţiunea COLOCVII – dezbateri pe subiecte de interes potrivite temei din acest an (cu intrare liberă);
Secţiunea BUCURIA OCHIULUI DIN URECHE – Audiţii de teatru radiofonic, urmate de discuţii cu publicul (cu intrare liberă)
Secţiunea LANSARE DE CARTE (Prezintă Florica Ichim – critic de teatru, redactor şef al revistei Teatrul azi, preşedinta Fundaţiei Camil Petrescu).

„Sperăm ca şi de această dată să ne ridicăm la înălţimea aprecierilor primite şi ca inaugurarea noii Sălii a Teatrului George Ciprian să fie de bun augur în desfăşurarea Galei din acest an!“
Gina CHIVULESCU
Directorul Teatrului George Ciprian, Buzău

Pentru că Teatrul Nottara a fost îndrăgit an de an de către buzoieni, fiind răsplătit şi la ediţia precedentă cu Premiul Publicului, două producţii ale Teatrului de pe Bulevardul Magheru vor fi prezentate la Buzău: spectacolul Panică de Mika Myllyaho, în regia lui Cristian Theodor Popescu (miercuri, 10 iunie, de la ora 18.00) şi Un pic prea intim de Rajiv Joseph, regizat de Cristi Juncu (joi, 11 iunie, de la ora 18.00).

Prin proiectul VEDETEATRU, oraşul Buzău se impune pe harta culturală a ţării noastre, Teatrul „George Ciprian” fiind gazda unui eveniment în continuă dezvoltare. Acest demers îşi propune să dinamizeze, în spaţiul teatral românesc, principii valoroase ale unor politici europene deja consacrate, precum ideea că teatrul este un factor al creşterii calităţii vieţii şi al asigurării coeziunii sociale afirmă Ionuţ Vulpescu, Ministru al Culturii.