INTERVIU. Peter Brook, faţă în faţă cu George Banu

Pe 23 aprilie, chiar de ziua lui Shakespeare, profesorul universitar şi eseistul George Banu a stat de vorbă cu regizorul de teatru Peter Brook, căruia Senatul UNITER i-a acordat Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor UNITER 2015. uniter.ro vă prezintă, în exclusivitate, mesajul de mulţumire al lui Peter Brook.

INTERVIU. Peter Brook, faţă în faţă cu George Banu

Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediţie, a avut loc luni, 25 mai, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER a acordat în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 16.03.2015 Senatul a acordat Premiul de Excelenţă lui Peter Brook,  în omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc.

„Mulţumesc exprimă o trăire comună, nu ceva ce am făcut doar eu: eu nu sunt autorul unui spectacol, ci sunt cel care împărtăşeşte, cu o enormă recunoştinţă, ceea ce face, împreună cu un număr foarte mare de oameni.

Chiar şi persoana-autor, acela pe care toţi îl consideră autorul sacru, este şi el cineva care colaborează cu alţii, în căutarea părţii ascunse a calităţii vieţii omeneşti. Asta nu se poate face individual.

În niciun caz, nu există un domn singur pe vreo insulă pustie, care să creeze, zilnic, capodopere, doar pentru el. Din fericire, nu există aşa ceva“, a spus Peter Brook.

Au mai fost propuşi la acest premiu: Richard Balint, Gigi Căciuleanu, Corina Cernea, Theodor Danetti, David Esrig, Ioana Dragoş Gajdo, Petre Ghimbăşan, Liliana Ghiţă, Claudia Ieremia, Petre Panait, traducătoarea Antoaneta Ralian, Elvira Platon Rîmbu, Ion Rizea, Emil Sauciuc, Sergiu Tudose, Dionisie Vitcu, Daniel Vulcu, Robert Wilson sau Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, Festivalul Naţional de Teatru – ediţie aniversară 25 de ani, proiectul 9G – Noua generaţie al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe de la Cluj, ediţia a IV-a.

Click pe acest link pentru a vedea lista cu toţi câştigătorii de la Gala Premiilor UNITER 2015!