Iulia Verdeș: „Vacanța mea s-a terminat deja”

GÂNDURI LA FINAL DE STAGIUNE. Cu ce rămân actorii acum, când cade cortina peste stagiune? Răspunde astăzi Iulia Verdeș.

Iulia Verdeș: „Vacanța mea s-a terminat deja”

Scumpă Iulia Verdeș, am ajuns iată la finalul unei noi frumoase stagiuni în teatrul românesc. Ce ai făcut dumneata în stagiunea aceasta, cu ce spectacole ai onorat publicul spectator și cu ce ai rămas în urma desfășurării lor?
Anul acesta m-am jucat mult pe scenă. Pe scena teatrului din Târgoviște, scena TNB-ului, scena Ariel din Râmnicu Vâlcea. Am încercat să mulțumesc ochiul privitorului cu „Gaițele”, „Vânătoarea sălbatică”, „Hotel Europa”, „Before Breakfast”, „Carmen”, „Nunta lui Figaro”. Aș putea spune că a fost un an chiar bun. Plin de turnee, filmări și premiere. Nu mă plâng. Am rămas cu un set nou de cearcăne, cu o gașcă de prieteni chiar faini, cu un gol în stomac că s-a mai dus un an și o cu listă nou-nouță cu lucrurile pe care vreau să le fac în următoarea stagiune.

Ai avut timp să mergi la teatru și să vezi și spectacolele colegilor? Ți-a plăcut ceva în mod deosebit, să trecem în agendă pentru la toamnă?

Din păcate nu am reușit să văd cât aș fi vrut sau cât ar fi trebuit să văd. Dar mi-am luat revanșa la Festivalul Babel din Târgoviște. Mai trebuie să amintesc de spectacolul „Salonul nr. 6”, regizat de Dumitru Acriș. Sublim! O bijuterie de spectacol despre realități, vise și frici. Am plecat complet năucită din sală și cu un singur gând: „Vreau și eu să lucrez cu genul ăsta de regizor”.

Pentru stagiunea următoare ai ceva în pregătire? La ce surpriză plăcută să ne așteptăm? Unde o să te vedem?

O să-mi reiau proiectele de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, voi continua cu „Hotel Europa” regizat de Andrei Raicu, o producție 9G la TNB, voi avea o premieră de film, lungmetraj în regia lui Gabi Sarga și Cătălin Rotaru, momentan am două proiecte de scurtmetraj în post-producție: „Zombie” în regia luliei Rugină și „Dragă Moș Crăciun” în regia lui Bogdan Ilieșiu, și aș mai avea ceva, dar sunt destul de superstițioasă, așa că păstrez pentru mine, proiectul e într-o fază destul de incipientă să pot vorbi despre el. Ah! Și ar mai fi și un serial TV…
Și de ce să ne vedem la toamnă când ne-am putea întâlni în august la Corbu la Arkadia ShortFest unde voi avea un program special de ateliere și activități pentru copii – „Micul Prinț”. Vom citi povești, vom desena, și ne vom juca.

„Vânătoarea sălbatică”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște

De la tineret-speranțe, ai remarcat pe cineva în mod aparte? Cine vine tare pe turnantă?
Voica Oltean, pe care am urmărit-o și în film și în teatru și vine tare, exact cum zici tu! Și dacă tot mi se dă ocazia asta, aș vrea să zic tare și răspicat, aici, în public, că o admir pe Florina Gleznea și o urmăresc din umbră!

Viața. Ce planuri de viață are Iulia Verdeș cu ocazia vacanței de vară care tocmai începe. Are ea vacanță de vară?
Cred că este prima dată când ideea de vacanță nu m-a speriat, pentru că deja știu ce proiecte voi avea. De obicei când se închid stagiunile se instaurează frumușel frica, vorbesc din punctul meu de vedere, a unui freelancer obișnuit, pentru care nesiguranța și imprevizibilul nu sunt tocmai lucrurile pe care și le dorește mereu. Vacanța mea s-a terminat și deja am început să lucrez pentru toamnă. Și nu o spun cu o părere de rău. Am un exces de energie și trebuie să-l consum, lucrând.

Spune-mi cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în ultimul an de teatru și, de ce nu?, de film. De ce tocmai acesta?
Cred că luna martie a fost una dintre cele mai productive și mai active luni. Sentimentul acela că îți faci meseria într-un mediu și un context în care tu poți să evoluezi de la un proiect la altul, în care simți o coerență profesională e absolut de neprețuit. 3 ore de somn noaptea, o zi la filmare, alta în turneu, hoinăreală prin țară, emoții pe platou, neputință la repetiții, și tu încă ești viu. Da, cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în ultimul an de teatru și de film e ca s-au întâmplat: și teatru, și film. Și mai vreau! Dublu, vă rog! Se poate?

„Am rămas cu un set nou de cearcăne, cu o gașcă de prieteni chiar faini, cu un gol în stomac că s-a mai dus un an și o cu listă nou-nouță cu lucrurile pe care vreau să le fac în următoarea stagiune.”
Iulia Verdeș, actriță

Foto: Adi Bulboacă, TonyBulandra.ro