La mulți ani, UNITER! 34 de ani

19 februarie 1990 – se naște UNITER – Uniunea Teatrală din România.

La mulți ani, UNITER! 34 de ani

Există UNITER de 34 de ani. Este o afirmație pentru că ni se așterne în fața privirii amintirea gândului, a voinței și dorinței de ÎMPREUNĂ a breslei teatrale. Atunci, în 19 februarie 1990, când această foaie a legământului nu se vedea pe sine în forma de azi.

Există printre filele acestor 34 de ani, una singură care nu stă de veghe, care nu scrutează, care nu se pierde în rigori pedagogice. Care se străduiește din răsputeri să fie vie. O singură filă care se manifestă așa cum e ea, firesc, cuminte, care se oferă și care oferă câte-n lună și-n stele. Este pagina de azi. Cea care trăiește nu prin ea însăși, ci prin cei care au scris și scriu în ea. Mai adunat, mai realist, mai vărsând cerneală, mai ștergând cu radiera… Dar primind cu nesaț, clipă de clipă, toate gândurile, ideile și viața însăși.

Cu migală, am trecut prin cei 34 de ani și am desprins un gând care se tot repeta. Iar și iar, cu insistență, ca un fel de imn… L-am descătușat ca să nu se întoarcă împotrivă-ne. E gândul recunoștinței!

În toți acești ani, UNITER a derulat numeroase programe şi proiecte, dintre care unele au făcut istorie, ce au definit UNITER ca un reper al lumii culturale şi un reprezentant al comunităţii teatrale. Cei 34 de ani s-au concretizat în mii de zile de bucurii, muncă intensă, emoții, tensiuni, efuziuni, eşecuri, spectacole, turnee, întâlniri, dezamăgiri, vise spulberate, prietenii legate, dar și irosite, şi câte şi mai câte.

Graţie dăruirii celor care s-au implicat de-a lungul timpului, graţie artiştilor Uniunii, numele UNITER a ajuns astăzi cunoscut şi apreciat şi a devenit punct de referinţă a valorii în teatrul românesc. Un omagiu adus inițiatorului UNITER, Ion Caramitru și o reverență adâncă celor care nu mai sunt în ființă alături de noi.

Suntem recunoscători pentru tot ce am reușit și reușim să facem ÎMPREUNĂ!

La mulți ani celor care au scris cu inima sau cu gândul în acești 34 de ani. Și celor care o vor face de-acum înainte.

La mulți ani, UNITER!