Mesajul lui Emil Cioran, la prima ediție a Galei Premiilor UNITER: „Iluziile sunt permise” VIDEO

ARHIVĂ Cu ocazia primei ediții a Galei Premiilor UNITER, care a avut loc în 1993, la Teatrul Odeon, Emil Cioran a transmis, telefonic, o încurajare.

Mesajul lui Emil Cioran, la prima ediție a Galei Premiilor UNITER: „Iluziile sunt permise” VIDEO

Pe 19 decembrie 1992, Ion Caramitru – directorul UNITER (și prezentatorul Galei) – l-a sunat pe Emil Cioran la Paris și i-a cerut să transmită un mesaj care să însoțească premiile speciale ale juriului, premiile „de excelență”.

Filozoful i-a răspuns: „Domnule, eu-s în afară de orice manifestație. Eu nu mă manifest în niciun fel. Natural c-o să merg la spectacolele care sunt în afară de istorie. Însă eu v-aș ruga să nu anunțați nimic; eu sînt în afară de orice. Îmi pare… Îmi place teatrul. În tot cazul, puteți spune ceva. Și poate e mai bine într-un fel. Am fost aproape întotdeauna la teatrele care au avut ceva de spus.”

Apoi Emil Cioran l-a întrebat pe Ion Caramitru cum mai e prin România, ce se întâmplă. „Eeeeh, probabil, poate să fie un eşec pas catastrophique… să fie cineva care să apară la suprafață.“

După care a revenit la discuția despre teatru: „Spuneți așa: iluziile sunt permise. Sînt bucuros că există totuși ceva în poporul ăsta. Vă sărut din toată inima.“

Gala Premiilor UNITER 2015 are loc pe 25 mai, la ora 21.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.