Personalităţi ale teatrului mondial, la Festivalul de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (12 - 21 iunie) continuă să-şi dezvăluie punctele de atracţie! Trei dintre cei mai importanţi regizori contemporani vor prezenta mari spectacole în festival.

Personalităţi ale teatrului mondial, la Festivalul de la Sibiu

Joël Pommerat este unul dintre invitaţii de onoare ai acestei ediţii, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de recunoaştere a contribuţiei extraordinare în domeniul teatrului.

Regizor ce pune în scenă doar propriile piese, considerând că regia şi textul se elaborează în timpul repetiţiilor, Joël Pommerat caută să creeze un teatru vizual, în acelaşi timp intim şi spectaculos. Pentru spectacolul „Reunificarea celor două Corei” (prezentat în FITS 2013), a obţinut Premiul Beaumarchais/le Figaro pentru cel mai bun autor, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Palmarès du Théâtre şi Premiul pentru cea mai bună creaţie a unui spectacol în limba franceză. În 2015 a primit Premiul pentru cea mai bună creaţie mondială la International Opera Awards pentru opera „Au monde”.

În acest an, Joël Pommerat prezintă la Sibiu spectacolul „Cenuşăreasa”, o producţie Théâtre National de la communauté française de Belgique, în coproducţie cu La Monnaie/De Munt, cu două reprezentaţii: vineri, 12 iunie, ora 21:00 şi sâmbătă, 13 iunie, ora 20:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Sala de sport.

Joel Pommerat. Foto: Cici Olsson
Joel Pommerat. Foto: Cici Olsson

Datorită trupei de actori belgieni, scrisului foarte lucid şi decorului cinematografic, abordând o estetică caracterizată de întuneric – deja o semnătură a regizorului după spectacolele anterioare „Le Petit Chaperon Rouge” şi „Pinocchio” – Joël Pommerat reuşeşte să înzestreze povestea cu realism, fără a-i diminua din farmec. Bucurându-se de un mare succes în ultimele stagiuni, „Cenuşăreasa” este un spectacol potrivit pentru pentru adulţi, dar şi pentru copii, captivând pe oricine refuză să aleagă între realitatea monotonă a adulţilor şi spiritul copilăros.

Teatro de la Abadia, unul dintre cele mai importante teatre din Spania, prezintă în FITS 2015 spectacolul „În căutarea fericirii”, o producţie creată în cadrul proiectului „Cities on stage”/„Oraşe pe scenă”, la care şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” este partener. Textul şi regia sunt semnate de Olivier Py, actor, regizor şi director al Festivalului Internaţional de Teatru de la Avignon. Un bărbat – rol jucat de Pedro Casablanc – se trezeşte în mijlocul nopţii, tulburat de un presentiment care îl îndeamnă să se îmbrace şi să alerge pe străzile oraşului. Monologul său interior este însoţit de o serie sugestivă de obiecte şi umbre, dar şi de muzica live a lui Fernando Velázquez, compozitor al multor coloane sonore de film („Ocho apellidos vascos”, „The Impossible”). Cele două reprezentaţii vor avea loc joi, 18 iunie, ora 22:00 şi vineri, 19 iunie, ora 16:00, la BRD Scena 9.

In-cautarea-fericirii-Teatro de La Abadía_©Ros Ribas
„În căutarea fericirii“ – Teatro de La Abadía © Ros Ribas

Armin Petras, unul din cei mai importanţí regizori contemporani, este prezent la Sibiu cu două spectacole produse de Schauspiel Stuttgart, teatrul pe care îl conduce din stagiunea trecută : „Vizita bătrânei doamne” şi „Cele 5 dimineţi”, şi pregăteşte zilele acestea la Sibiu premiera spectacolului „Nathan înţeleptul”, o coproducţie TNRS – Schauspiel Stuttgart.

Cu o carieră regizorală prestigioasă în teatrele din Germania şi nu numai, Armin Petras a fost director al teatrului din Leipzig, apoi la Schauspiel Frankfurt. Spectacolul „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, o coproducţie Schauspiel Stuttgart – Maxim Gorki Theater Berlin, va avea loc duminică, 14 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare.

Armin Petras scrie piese sub pseudonimul Fritz Kater, iar textul spectacolului „Cele 5 dimineţi” îi aparţine. Fritz Kater plasează acţiunea piesei „Cele 5 dimineţi” în timpul unei catastrofe. Oraşul e într-o stare de alertă. Să fie din cauza unei explozii? Sau a unei contaminări radioactive? Un virus periculos? Un sentiment de epuizare a întregii societăţi? Nimeni nu ştie. Se pare că niciun inamic străin nu este responsabil. Un spectacol de impact, ce va avea loc miercuri, 17 iunie, ora 21:00, la TNRS Sala Studio.

Spectacolul „Nathan înţeleptul”, după Gotthold Ephraim Lessing, este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducţie demarate de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Teatrul Naţional din Stuttgart.

Proiectul nu se va limita doar la o simplă punere în scenă a piesei de teatru, ci urmăreşte scopuri concrete: dimensiunea socială a terorismului şi mai ales a rasismului în aceste două ţări. Din distribuţia spectacolului fac parte artişti importanţi la nivel mondial, cum ar fi Ofelia Popii, deţinătoarea câtorva premii importante în România, Scoţia (Edinburgh) şi Japonia (Tokyo), Peter Kurth şi Katharina Knap, doi dintre actorii teatrului din Stuttgart, care au primit în acest an titlurile de „Actorul anului”, respectiv „Actriţa debutantă a anului” în Germania.

Premiera spectacolului va avea loc în data de 15 iunie 2015, ora 22:00, la Sala TNRS, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, apoi va urma o premieră la începutul anului 2016 la Schauspiel Stuttgart şi o serie de reprezentaţii la Teatrul Naţional din Oslo.