Personalități din lumea teatrului și-au arătat sprijinul pentru Dorina Lazăr la conferința de presă de la UNITER

Dorina Lazăr a susținut astăzi la sediul UNITER o conferință de presă în care și-a expus punctul de vedere cu privire la demiterea sa de la conducerea Teatrului Odeon. Actrița a fost confirmată în funcție printr-o scrisoare primită pe 18 august, după ce la evaluare anuală obținuse nota 9.23. Câteva zile mai târziu a primit însă, prin curier, o depeșă prin care era anunțată că a fost destituită. Hârtia nu era semnată de primarul Gabriela Firea, ci de viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Personalități din lumea teatrului și-au arătat sprijinul pentru Dorina Lazăr la conferința de presă de la UNITER

Demiterea Dorinei Lazăr nu a fost motivată oficial de Primărie, dar ea vine după ce la Odeon a fost trimis Corpul de Control al Primarului. Actrița a negat toate ilegalitățile pe care Corpul le-ar fi descoperit.

Dorina Lazăr a lucrează în Teatrul Giulești-Odeon din 1969. Și-a început conferința glumind că este cea mai veche mobilă din instituție. De douăzeci de ani e pe post de conducere.

Ion Caramitru, președintele UNITER, a numit-o, în cuvântul înainte la conferință, una dintre cele mai importante personalități din teatrul românesc din ultimii șaizeci de ani. Ion Caramitru are dreptate: Dorina Lazăr așa este.

Au venit la conferință mari nume din teatrul românesc: actorul Victor Rebengiuc, actrița Mariana Mihuț, Marina Constantinescu, directorul artistic și selecționer al Festivalului Național de Teatru, distinsa profesoară și critic de teatru Ludmila Patlanjoglu, actorul George Mihăiță (directorul Teatrului de Comedie), actorul Marcel Iureș și alți oameni din lumea teatrului (vedeți lista completă cu cei care au fost la conferința de presă de azi, la finalul acestui articol). Marina Constantinescu a spus că prezența lor acolo e, în sine, o formă de protest.

Ion Caramitru a precizat că atâta timp cât nu cunoaște motivația legală, temeiul în baza căruia a fost demisă Doria Lazăr, nu se poate exprima cu privire la caz, dar a asigurat-o pe actriță de toată susținerea UNITER. Apoi, i-a lăsat microfonul pentru un one-woman-show.

“Gura bate…”

Dorina Lazăr a început prin a le mulțumi tuturor celor prezenți, și s-a amuzat să constate că dacă i s-ar fi întâmplat ceva de bine nu ar mai fi fost atât de mulți în sală. Apoi a punctat că în timp ce dumneai dă aceste declarații, la Teatrul Odeon se află directorul interimar Cristian Șofron, alături de funcționari ai Primăriei, care îi adună lucrurile.

Mai departe, Dorina Lazăr a rezumat lungul istoric al neînțelegerilor cu Primăria București. Bugetul Teatrului Odeon este unul dintre cele mai mici din Capitală. Mărul discordiei – consideră doamna Lazăr – este faptul că nu și-a ținut gura și nu a făcut sluj în fața nimănui. Le-a spus mereu în clar vremelnicilor reprezentanți ai puterii: Vreau să am libertatea să latru. Acum, oftează: “Gura bate, mă iertați, fundul.”

Această independență de gândire și de limbaj, actrița a dobândit-o din copilărie (mama ei a fost artistă și a plecat de acasă, a trăit cu trei mame vitrege așa, că a fost obligată să se îmbărbăteze și să-și ia singură deciziile în viață).

Dorina Lazăr a avut curajul de a spune „Nu”

În primăvara acestui an, directorul Direcției de Cultură din Primărie, Traian Petrescu, i-a pus în vedere actriței că trebuie redus bugetul Teatrului. Dorina Lazăr n-a fost de acord. Au urmat câteva contre verbale. Când au fost chemate damele din teatru să facă frumos la o acțiune oficială a Primăriei, Dorina Lazăr iar n-a fost de acord și a întrebat dacă vin cu steagurile de acasă sau le dau steaguri organizatorii.

A cerut o audiență la primarul Gabriela Firea, dar primarul nu a avut timp de ea. Mai departe: Teatrul Odeon a fost deposedat de atelierele de la Teatrul Giulești, un spațiu foarte important pentru viața Odeonului, spațiu care a fost preluat de Opera Comică pentru Copii.

Dorina Lazăr a atacat în contenciosul administrativ decizia Primăriei de a-i lua Odeonului acele spații. Se judecă. A ținut și o conferință de presă atunci, în teatru. Ulterior, s-a dat dispoziție către toate teatrele din subordine să se ceară aprobare de la Primărie pentru orice conferință.

Și a mai fost ceva: Primăria cerea ca pe afișe să scrie așa: spectacolul X prezentat de Primăria Muncipiului București prin Teatrul Odeon. Dorina Lazăr iar n-a fost de acord, precizând că pot apărea situații hilare, și că această dorință vine dintr-o epocă mai degrabă apusă.

Solidaritatea

Cei prezenți și-au manifestat îngrijorarea cu privirea la practicile Primăriei București (situația nu e singulară, și la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov s-au înregistrat demiteri abuzive ale actorilor). Ei au remarcat că ne aflăm la o răscruce, în care Puterea vrea să ia în stăpânire cu totul arta. Marina Constantinescu a ridicat chiar problema unei situații din Rusia, unde, pentru acuzații similare celei aduse Dorinei Lazăr, un artist consacrat internațional a fost chiar încătușat. Mariana Mihuț și-a adus aminte de timpurile în care Ciulei și Pintilie erau alungați din teatrul românesc și a spus de mai multe ori cuvintele: Mă tem! A fost prezentă ideea că, dacă a pățit Dorina Lazăr, i se poate întâmpla oricărui director să fie dat afară, fără o argumentație clară, solidă. Dramaturgul Lia Bugnar, prezentă la întâlnire, a spus că sunt totuși prea puțini oameni de teatru alături de Dorina Lazăr, și că a nu răspunde unui abuz ridică o secure deasupra capului tuturor.

Nedreptatea pe care lumea teatrului o reclamă astăzi în cazul Dorinei Lazăr a fost susținută de numeroasele scrisori de solidarizare cu artista primită din toată țară, și chiar de la Paris, de la criticul George Banu. Rodica Mandache a citit acele rânduri emoționante. Iată: “Aflu cu stupoare despre demiterea brutală a Doamnei Dorina Lazăr, demitere care e o palmă dată unei actriţe renumite şi unei directoare de teatru respectate. Fără nicio discuţie prealabilă sau expertiză precisă, decizia arbitrară aminteşte de vremurile dictaturii de altădată, ale cărei practici speram să nu mai intervină în câmpul culturii române. Comportamentul adoptat faţă de Doamna Dorina Lazăr după demiterile efectuate în aceleaşi condiţii impuse domnilor Radu Boroianu sau Călin Stegerean nu poate decât să ne neliniştească profund. El se generalizează şi nu îl putem admite în contextul unei democraţii ale cărei legi de conduită trebue respectate şi nu regulat încălcate.”

Din comisiile de evaluare ale Primăriei, care judecă directoratele teatrelor bucureștene, face parte și doamna Capatos (da, din acea familie Capatos), consilier personal pe problemă de cultură al doamnei primar Gabriela Firea.

Întâlnirea s-a încheiat cu Dorina Lazăr aducându-și aminte de o replică dintr-un spectacol jucat imediat după Revoluție. Replica aceea era: “Hadeți să plecăm acasă, ăștia sunt mai rău decât ăia dinainte”.

Nu cred că mi-am iubit casa, așa cum am iubit teatrul. Am pus mereu teatrul înaintea intereselor mele de viață.
Dorina Lazăr, actriță

CONFERINTA DE PRESA – DEMITEREA DOAMNEI DORINA LAZĂR

1 SEPTEMBRIE 2017

 ACTORI / ACTRIŢE / REGIZORI / SENAT

 1. Ionuţ Kivu
 2. Dimitri Bogomaz
 3. Paula Niculiţă
 4. Gelu Niţu
 5. Liviu Pintileasa
 6. Rodica Mandache
 7. Lia Bugnar
 8. Radu Afrim
 9. Ruxandra Maniu
 10. Virginia Mirea
 11. Emilia Dobrin
 12. Ion Caramitru
 13. Ilinca Tomoroveanu
 14. Mariana Mihuţ
 15. Victor Rebengiuc
 16. Marius Stănescu
 17. Anca Constantin
 18. Coca Bloos
 19. George Mihăiţă
 20. Alina Berzumţeanu
 21. Nicoleta Lefter
 22. Richard Bownoski
 23. Marcel Iureş
 24. Marius Damian
 25. Antoaneta Zaharia
 26. Ionel Mihăilescu
 27. Mircea Constantinescu
 28. Voicu Rădescu
 29. Mircea Cornişteanu
 30. Marina Constantinescu
 31. Angela Ioan
 32. Laurenţiu Lazăr
 33. Mircea N.Creţu
 34. Dan Bădărău
 35. Anda Saltelechi
 36. Adrian Damian
 37. Murgur Arvunescu
 38. Matei Arvunescu
 39. Ozana Oancea
 40. Anca Colţeanu
 41. Sabrina Iaşchevici
 42. Bogdan Budeş
 43. Mariana Cămărăşan
 44. Claudiu Sfirschi-Lăudat

 

CRITICI / PRESĂ

 1. Ileana Lucaciu
 2. Iulia Popovici
 3. Alina Epîngeac
 4. Ludmila Patlanjoglu
 5. Mariana Ciolan
 6. Ion Parhon
 7. Mircea M.Ionescu
 8. Erwin Simsensohn
 9. Oana Stoica
 10. Matei Martin
 11. Andreia Bîrsan
 12. Craiu Petronius
 13. Anca Puşcas
 14. Oana Cristea Grigorescu
 15. Călin Stegerean
 16. Maria Sârbu
 17. Oana Răsuceanu
 18. Andrei Crăciun – uniter.ro
 19. Dorina Călin – RRC
 20. Ştefan Livadaru
 21. Oana Borş
 22. Alexandra Tănăsescu – Pro TV
 23. Maria Capelos – România Liberă
 24. Echipa Prima TV
 25. Echipa TVR