Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie București

Proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri a început în anul 2005 la inițiativa directorului Teatrului de Comedie din București, George Mihăiță. Inițiativa s-a născut din nevoia tinerilor regizori de a avea un spațiu ce le poate găzdui creațiile. Marele actor le oferă ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. În ediția acestui an, a 30-a, a Galei Premiilor UNITER, Teatrului de Comedie îi este dedicat Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori. Acest eveniment urmează să aibă loc la Palatul Culturii din Bistrița, pe 4 iulie 2022, începând cu ora 21.00.

Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie București

George Mihăiţă: „Ne-am gândit să le oferim o sală numai a lor“.

În spiritul dorinței de a oferi generației tinere un loc de desfășurare în cadrul acestui proiect-concurs, direcția Teatrului de Comedie transformă atelierele de tâmplărie din strada Sfânta Vineri în Sala Nouă. Aceasta devine un spaţiu modern, multifuncţional, la înălţime, unde urci pe o scară în melc dintr-un hol spaţios. Din acest punct, debutează o serie de spectacole cu și pentru tineri, regizate de tineri regizori, care au avut prilejul de a face parte din repertoriul teatrului.

„Dacă vorbim despre normalitate, m-am gândit că este bine să fie angajaţi tineri, pentru că şi noi am fost învăţaţi de maeştri.” (George Mihăiță, într-un interviu coord. de Magdalena Popa Buluc în Cotidianul)

Programul se adresează tinerilor artiști regizori cu vârsta sub 35 de ani. Proiectele eligibile sunt compuse dintr-un text de comedie/ satiră românească sau universală, putând fi o adaptare sau o dramatizare după un text în proză. De asemenea, regizorii își vor prezenta propunerea, ce va conține: textul, conceptul regizoral, schițele de decor și costume, distribuția, CV-ul regizorului și o înregistrare video cu un spectacol sau un fragment dintr-un spectacol pe care l-au creat. Condiția este ca spectacolul să nu depășească șase personaje.

Astfel, se realizează o selecție minuțioasă a potențialilor colaboratori. Spectacolele selecționate vor fi montate și jurizate de către 3 personalități din lumea teatrală, cu responsabilitatea de a stabili câștigătorii ediției. Proiectul premiat intră în repertoriul Teatrului de Comedie.

„Noi mai avem proiectul intitulat Comedia ţine la TINEri, unde, în afară de actori, vin regizori foarte tineri. Sunt peste 20 care au montat spectacole pe scena Teatrului de Comedie.” (George Mihăiță, într-un interviu coord. de Magdalena Popa Buluc în Cotidianul)

COMEDIA ŢINE LA TINEri a însemnat până în anul 2019 38 de spectacole, 26 de producții proprii, 37 de regizori, 20 de scenografi, 165 de actori, 10 000 de spectatori. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță, Vladimir Anton, Vlad Cristache, Mădălin Hâncu, Eugen Gyemant, Alexandru Mâzgăreanu, Marcel Ţop, Carmen Lidia Vidu, Mona Gavrilaş, Aurel Palade, Zakarias Zalan, Sânziana Stoican, Catinca Drăgănescu și alții.

„Acum există o grabă nu numai la tinerii actori, dar şi la profesorii din Institut, în predarea elementelor importante ale meseriei. Și asta se simte. De fapt, lipsurile societăţii se reflectă în lipsurile tinerilor. Există la noi mulţi tineri talentaţi…” (George Mihăiță, într-un interviu coord. de Magdalena Popa Buluc în Cotidianul)

Ediția anului 2020, cu numărul XI, a însumat 15 proiecte depuse, iar juriul care a desemnat câștigătorul a fost format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorul Vlad Massaci și Monica Similea, director adjunct artistic al Teatrului de Comedie. Proiectul premiat a fost „Picasso at Lapin Agile” („Picasso versus Einstein”), regia Teodora Petre, scenografia Andrei Șova, care a intrat în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie și a devenit parte din repertoriul acestuia. Iar cea de-a XII-a ediție are loc în acest an și este în plină desfășurare, deznodământul și spectacolul câștigător urmând să fie anunțat pe 4 iulie 2022.

 

Puteți consulta aici o listă cu spectacolele din toate edițiile.