Ramas bun, Miruna Boruzescu!

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA – UNITER – îşi exprimă adâncul regret la dispariţia artistei MIRUNEI BORUZESCU.

Ramas bun, Miruna Boruzescu!

Scenografa a realizat costumele actorilor pentru filme de referinţă ale cinematografiei româneşti precum Felix şi Otilia (1972), Cu mîinile curate (1972), August în flăcări (1973), Duhul aurului (1974) şi O vară de neuitat (1994).

A însoţit în drumul lung al creaţiei pe regizorii Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, alături de care a lucrat în ţară şi străinătate. A colaborat cu mai multe instituţii culturale şi festivaluri. În Franţa a lucrat cu Théâtre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris şi la Festivalurile de vară de la Aix-en-Provence şi Avignon. În America de Nord cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) şi Vancouver Opera. În Europa Occidentală cu Festivalul Maggio Musicale (Florenţa), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam), şi Théâtre Royal de la Monnaie (Bruxelles).

În 1995 a obţinut Premiul pentru scenografie al Uniunii Cineaştilor din România, pentru costumele la filmul O vară de neuitat. Un an mai târziu este nominalizată pentru Premiul Helen Hayes (la secţia „Outstanding Costume Design, Resident Production” cu piesa Tartuffe, 1986), iar în 2006 a fost premiată pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER pentru scenografie.

În 2010, cu prilejul premierei spectacolului Salome de la Opera din Madrid, auzeam din nou de Miruna Boruzescu ca de unul dintre cei mai buni profesionişti din domeniu.

Toate acestea o înscriu în categoria artiştilor renumiţi de care ne vom aduce aminte cu drag, pentru multă vreme de acum înainte.

Pentru cei care doresc să aducă un ultim omagiu, trupul neînsufleţit va fi depus luni, 14 aprilie, la capela Cimitirului Bellu.

Înmormântarea va avea loc Miercuri, 16 aprilie 2014, ora 13.00, la Cimitirul Bellu Militari.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

UNITER