Salutări de la Oradea!

Gala Premiilor UNITER a ajuns la cea de-a XXIV-a ediție. Aceasta (care celebrează excelența în anul teatral 2015) se va desfășura mâine de la ora 21.00 la Sala Mare a Teatrului „Regina Maria“ din Oradea. Gala va fi prezentată de Ion Caramitru, Președintele UNITER și directorul Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

Salutări de la Oradea!

de Andrei Crăciun, Dan Boicea

Fotografii: Adi Bulboacă

Este duminică, 8 mai. Sunt orele 15.00, asistăm la marea repetiție generală înaintea Galei de mâine.

Am sosit la Oradea după o călătorie îndelungată, cu trenul. Sunt (cel puțin) douăsprezece ore între București și Oradea, urmând calea ferată către Vest. Am fost, fără să mai fim nici noi tineri, printre pasagerii cu etatea cea mai redusă. Oamenii merg la băi, la Felix, au necazuri, care lombare, care cu „cervicala“, tot felul. Se merge încet, se ascultă și se spun povești de viață. E superb! La noi în cușetă s-ar fi putut lesne constata o piesă de teatru. Ce păcat că nu suntem dramaturgi!

Ajunși la Oradea, admitem că a meritat. Oradea e un oraș splendid, un oraș de duminici, care abundă în cofetării și patiserii și clădiri din Belle Époque, recent restaurate. Crișul Repede curge repede, într-un înțeles transilvănean al vitezei, am remarcat, nu fără entuziasm, chiar și existența unor lebede albe.

Bine a ales cine a ales Oradea pentru această Gală! Căci Teatrul de Stat care găzduiește și Teatrul „Regina Maria“ și Teatrul Szigligeti (de limbă maghiară) este unul dintre cele mai frumoase din România, care nu de teatre deosebite duce lipsă.

IMG_6225

În plus, Oradea se bucură de o tradiție teatrală care începe încă din prima jumătate a secolului XVIII. Vremuri!

Clădirea Teatrului (care s-a numit inițial Teatrul Orășenesc Oradea) a fost elevată la zenitul Imperiului Habsburgic, între 1899 și 1900. Am putea scrie că are un exterior vădit neoclasic și un interior dominat de baroc. Dar vrem să ne citească și cititorii care nu sunt pasionați de istoria artei (oricum, specialiștii rezumă clădirea la un stil eclectic). Pe înțelesul tuturor, e frumos. Înăuntru, pluș și catifea. Domină culoarea roșie, culoare imperială. E elegant, ca la Viena.

Pe scenă se repetă un dans. Noi scriem despre secole mai vechi și suntem brusc tulburați de trei perechi de dansatori din care remarcăm dansatoarele. Doamne!, Doamne!, cum exclamă și băieții de la tehnic, obișnuiți totuși cu splendoarea lumii artistice. Reținem această expresie de hâtru din Sud: „ai grijă, să nu aluneci prea rău pe panta culturii!“. Ne ținem tari. Suntem în timpul seriviciului! Nu alunecăm.

Înapoi în secolul XX! Abia la 1927 s-a desfășurat prima stagiune românească pe scena orădeană, cu reprezentații ale Teatrului Național de la Cluj (sub directoratul dramaturgului Victor Eftimiu).

Primul teatru în limba română (Teatrul Asociației „Vestul Românesc”) s-a impus un an mai târziu, stagiunea fiind deschisă cu un spectacol de Vasile Alecsandri – „Fântâna Blanduziei”.

De-atunci, Oradea a cunoscut îndelung gloria în teatrul românesc. După 88 de ani, elita teatrului românesc face, mâine seară, și o reverență către această istorie.

IMG_6177 IMG_6209 IMG_6234 IMG_6239 IMG_6248 IMG_6251 IMG_6314 IMG_6232 IMG_6245 IMG_6259

Trei momente din gala de mâine:

1. În cadrul evenimentului programat mâine, 9 mai, îi veți putea vedea urcând pe scenă, pentru a acorda premii, printre alții, pe actorii Marius Manole, Dorina Chiriac, Lari Giorgescu, Marian Râlea, George Mihăiță, Sorin Leoveanu sau Florin Piersic Jr.

2. Îi veți putea aplauda pe cei cărora Senatul UNITER a decis să le acorde premii speciale:

Premiu de Excelenţă: GIGI CĂCIULEANU

Premiul pentru întreaga activitate:

Actriţă: LUMINIŢA GHEORGHIU

Actor: VLADIMIR GĂITAN

Regizor: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Scenograf: MARIA MIU

Critică şi istorie teatrală: ANCA MĂNIUŢIU

PREMII SPECIALE

Premiu special pentru muzică de teatru: ADRIAN ENESCU

Premiu special: MIKLÓS BÁCS, un mentor al tinerelor generaţii de actori

Premiu special pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan:

MATEI VIŞNIEC

Premiu special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei: EUGEN ŢUGULEA

Lista completă a nominalizaților poate fi consultată aici.

3. Îl veți putea auzi pe Ion Caramitru, amfitrionul galei, cântând alături de o legendă a folkului românesc, artistul Dan Andrei Aldea, fostul lider al trupei Sfinx, revenit din exil din Germania pentru a se stabili la Oradea.

IMG_6282

INFO

Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXIV-a ediţie, va avea loc luni, 9 mai 2016, la Sala Mare a Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Spectacolul-eveniment va începe la orele 21.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro.