UNITER vă urează Sărbători fericite printr-o felicitare realizată de scenograful Mihai Păcurar

Autorul felicitării prin care UNITER vă urează „Sărbători fericite!” în 2023 este artistul vizual, scenograful și regizorul Mihai Păcurar. Ne-a răspuns la câteva întrebări despre conceptul din spatele imaginii realizate, teatru, meserie, proiectele sale din ultimul an și așteptările pentru cel care urmează.

UNITER vă urează Sărbători fericite printr-o felicitare realizată de scenograful Mihai Păcurar

1. Cum te-ai inspirat pentru felicitarea UNITER din acest an? Cu ce atmosferă ai dorit să o
încarci?

Ultimele luni au fost presărate cu discuții pe care le-am avut (și le mai avem) cu fata noastră despre cum vom decora casa de Crăciun. Nu suntem adepții performării unor ritualuri care presupun exploatarea altor ființe cu care împărțim planeta, dar ne dorim să ducem mai departe contextul comuniunii. Cred că anul acesta vom merge în pădure, undeva lângă Cluj, împreună cu alte câteva familii, vom decora un brăduț și vom bea un ceai lângă el. Acesta e contextul în care am primit invitația de a crea felicitarea de sărbători din acest an pentru UNITER. Nu sunt o persoană religioasă. Am ales să reprezint în imagine ceea ce înseamnă pentru mine senzația asta de comuniune și cum putem să folosim tehnologia pentru a explora mai adânc locul nostru în ecosistem.

Uniunea Teatrală din România

vă urează să primiți cu bucurie vestea cea bună a Nașterii Domnului.

Înnoiți-vă cu iubirea față de oameni și față de … teatru.

Fiți buni! Faceți din „împreună” pricina întâlnirilor de zi cu zi. 

Explicație verso: „Imaginea reprezintă un ac de brad ținut în palmă și fotografiat prin microscop. Un microscop pe care l-am cumpărat acum ceva timp pentru a explora, împreună cu fiica noastră, spațiul acesta aproape liminal în care conexiunile cu mediul sunt mai palpabile.”

 

2. Ce lucruri bune și ce lecții ți-au rămas memorabile la finalul lui 2023, în plan profesional?

Cred că e din ce în ce mai evident cât de important e să îți alegi partenerii de lucru cu grijă, să te înconjori de persoane care înțeleg importanța generozității și prețuiesc procesul mai mult decât rezultatul. Pare că am tot mai multe întâlniri de acest fel și le doresc asta și celorlalți colegi.


3. Cum îți amintești cea mai frumoasă zi de Sărbători?

Eram în liceu, petrecusem revelionul la Gărâna și am ieșit a doua zi la plimbare. Era o zi senină, șoseaua era blocată – era alb peste tot – și ne-am plimbat în liniștea aia până la Trei Ape. Mă gândesc des la ziua aceea.


4. Ce spectacole, proiecte, întâlniri aștepți cu entuziasm în 2024?
Sunt entuziasmat de al doilea proiect pe care îl realizez ca regizor la Reactor și pe care îl vom repeta în lunile aprilie-mai și de un proiect de realitate augmentată în spațiul urban pe care l-am început anul ăsta și plănuiesc să îl continui în 2024.


5. Cum crezi că este receptată arta scenografiei în teatrul contemporan?

Nu știu. Sper că nu ca parte distinctă.


6. Ai avea vreun sfat pentru tinerii scenografi care-și caută resursele creative?

Să lucreze cu spațiul lor personal, intim, să aducă cât mai mult din sensibilitățile și interesele proprii în munca lor, chiar dacă la prima vedere acestea nu au nimic de-a face cu „craft-ul”.

 

7. Ai avea vreun gând de împărtășit cu iubitorii de teatru din România, la final de an?

Să aducă cât mai mulți ne-iubitori-de-teatru la teatru. Părerile lor sunt vitale.

Mihai Păcurar văzut de Vlad Braga pentru Reactor de creație și experiment