„RUGĂ PENTRU PACE”

UNITER – Uniunea Teatrală din România se alătură campaniei „RUGĂ PENTRU PACE” inițiate de partenerul nostru de tradiție, Radio România Cultural. Prin acest demers postul public de radio face un apel la solidaritate, empatie și compasiune față de tragedia războiului din Ucraina.

„RUGĂ PENTRU PACE”

Astfel, sâmbătă 5 martie, orele 18.58 vom difuza online pe www.uniter.ro înregistrarea video în lectura poetei Ana Blandiana a unui scurt fragment literar emoționant din prefața cărții „Ultimii martori (Solo pentru un glas de copil)” a scriitoarei Svetlana Aleksievici,  născute în Ucraina, câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură în 2015. Mai multe teatre și instituții de cultură din întreaga țară au rezonat cu această inițiativă și vor difuza înregistrarea video sau sonoră simultan cu Radio România Cultural și cu celelalte canale ale Radiodifuziunii Române, fie on air, online sau live pe scenele de spectacol.

Fragment:

„Cândva Dostoievski a pus întrebarea: «Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre și chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie și cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?» Și a răspuns tot el: «Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluție. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…»”

Dintre toate scrierile Svetlanei Aleksievici, Ultimii martori – publicată în România de Editura Litera – este cea mai sfâșietoare. Sunt mărturisiri ale mai multor copii din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Această campanie națională va continua, on air, prin lecturi ale unor scriitori români și străini, membri ai Pen Club România și Pen Club International, care au cerut, într-un comunicat, oprirea violențelor din Ucraina:

„PEN International condamnă ferm violența declanșată de forțele ruse asupra Ucrainei și solicită, de urgență, încetarea agresiunii militare a unui stat suveran independent. Vărsarea de sânge trebuie să înceteze acum. Suntem alături de Ucraina, precum și de prietenii noștri din PEN Ucraina, și îi cerem președintelui Putin să oprească imediat acest război. Pacea trebuie să învingă”.

PEN International este o asociație internațională de scriitori, jurnalişti, dramaturgi, editori şi traducători din peste 100 de ţări care a fost fondată la Londra în 1921 pentru a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii din toată lumea.