19 februarie 1990

UNITER învață de aproape 32 de ani, în permanență, clipă de clipă, cum să miște lumea prin teatru. Uneori îi reușește, alteori nu. Dar o face cu profund respect și deschidere.

19 februarie 1990

„E mult, e puțin?” – a fost întrebarea adresată nouă, tuturor, de Ion Caramitru în februarie 2020, la sărbătorirea celor 30 de ani de UNITER. De atunci continuăm să ne întrebăm și, cu siguranță, mulți o fac. Indiferent de răspuns, indiferent în care tabără ne-am afla, știm sigur, cu toții, că trebuie să continuăm. Că avem datoria să nu lăsăm să moară ce e mai pur în viața omului: libertatea de a avea un refugiu al inimii și al minții, un loc unde să visăm. Atâta vreme cât istoria ne va permite.

Și să o facem cu îndrăzneală și cu gândul că teatrul e, fără doar și poate, oglinda lumii. Și că oamenii de teatru au datoria de a spune adevărurile în gura mare, uneori sub ascunzișul personajului, alteori vădit! Nu-i suficient ca teatrul să fie un sanctuar. Intimitatea teatrului se construiește din exterior, prin dăruire, rezistență, putere și sinceritate. Și împreună!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles că teatrul trebuie să fie separat de constrângerile agendelor sociale. Mulțumim celor care ne-au fost și ne sunt alături!

(Foto sus de la aniversarea de 30 de ani a UNITER)