Artiștii teatrului românesc, împreună la Bistrița. A 30-a ediție a Galei UNITER

Iată că am ajuns la Bistrița, orașul cu numărul 10 pe harta Galei UNITER. A 30-a ediție a sărbătorii teatrului românesc se „construiește” de patru zile la Palatul Culturii cu ajutorul Primăriei, a echipelor Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” și Televiziunii Române, precum și a multiplelor echipe artistice și tehnice. Sperăm că prezența noastră la Bistrița poate fi un impuls pentru înființarea unui teatru la Bistrița.

Citește mai mult

Ion Caramitru – Premiul de Excelență (in memoriam)

Actor memorabil al scenei românești, cu un repertoriu teatral de peste 60 de spectacole și cu 40 de roluri principale în filme de colecție, Ion Caramitru a fost președintele Uniunii Teatrale din România de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990, și directorul Teatrului Național „I.L. Caragiale” București începând cu anul 2005, până la momentul în care acesta a încetat din viață. În cadrul celei de-a 30-a ediții a Galei Premiilor UNITER de la Palatul Culturii din Bistrița, de pe data de 4 iulie 2022, începând cu ora 21.00, este onorat cu Premiul de Excelență – in memoriam.

Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie București

Proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri a început în anul 2005 la inițiativa directorului Teatrului de Comedie din București, George Mihăiță. Inițiativa s-a născut din nevoia tinerilor regizori de a avea un spațiu ce le poate găzdui creațiile. Marele actor le oferă ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. În ediția acestui an, a 30-a, a Galei Premiilor UNITER, Teatrului de Comedie îi este dedicat Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori. Acest eveniment urmează să aibă loc la Palatul Culturii din Bistrița, pe 4 iulie 2022, începând cu ora 21.00.

Premiul pentru rolul educativ al proiectului de teatru și muzică CLASIC E FANTASTIC – copilăria marilor muzicieni

Programul de educație muzicală „Clasic e Fantastic” a luat naștere acum 12 ani la Filarmonica „George Enescu” din București. Ideea Cristinei Sârbu pentru implementarea proiectului a apărut din anul 2006, provenită din nevoia de a cultiva gustul publicului tânăr, cu vârstă cuprinsă între 4 și 20 de ani, pentru muzica clasică. În acest an, odată cu ediția aniversară cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER, inițiativa Filarmonicii „George Enescu”, a Teatrului Odeon și a Asociației Clasic e Fantastic este recompensată cu Premiul pentru rolul educativ al proiectului de teatru și muzică CLASIC E FANTASTIC – copilăria marilor muzicieni.

Premiul pentru valoarea proiectului original HEKTOMERON inițiat de VLAD DRĂGULESCU la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Vlad Drăgulescu este cunoscut ca directorul artistic al Teatrului „Marin Sorescu” Craiova. În contextul situației pandemice Covid-19 care a marcat perioada 2020-2021, acesta lansează premisa îndrăzneață a unei suite de performance-uri inspirate de „Decameronul” lui Giovanni Boccaccio, înlocuind componenta ciumei cu pandemia. Astfel, ia naștere „Hektomeron”, proiectul Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, compus din o sută de povești actualizate pentru a se potrivi situației actuale, semnate de o sută de regizori din o sută de țări diferite. Această inițiativă este premiată cu Premiul special pentru valoarea proiectului original „Hektomeron” în cadrul ediției cu numărul 30 a Galei UNITER de la Palatul Culturii din Bistrița, pe 4 iulie 2022, începând cu ora 21.00.

Andrei Cozlac – Premiul pentru creativitatea video design-ului și mapping-ului în spectacolul „Plugarul și Moartea”, dramatizarea și regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Andrei Cozlac este un artist video care a semnat numeroase producții teatrale cu un video-mapping inedit, remarcându-se drept unul dintre pilonii acestei tehnici în teatrul românesc. După ce i-a fost înmânat Premiul special pentru video-mapping în cadrul Galei UNITER, ediția cu numărul 28, în anul 2019, acest an marchează o nouă distincție, odată cu Premiul pentru video design-ul spectacolului „Plugarul și Moartea” de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, la Gala UNITER de la Palatul Culturii din Bistrița, pe 4 iulie 2022, începând cu ora 21.00.

Prefață le ediția 30 a Galei Premiilor UNITER. Împlinirea unui gând

„Dacă tot se vor împlini anul următor 30 de ani, ar trebui să facem ceva mai special. (…) Vor fi 30 de Gale care se întind pe 30 de ani, timp în care s-au perindat generații după generații de mari artiști. Am putea prefața Gala cu numărul 30 cu selecții din aceste Gale în care mărturisirile marilor artiști ai neamului nostru s-au făcut cunoscute de-a lungul anilor. Unele s-au și uitat.”

Răzvan Mazilu – Premiul pentru dezvoltarea spectacolului de muzical în România

Răzvan Mazilu este unul dintre cei mai apreciați coregrafi din România. Creațiile sale artistice simbolizează adevărate premiere pentru spațiul teatral românesc, motiv pentru care, în cadrul celei de-a 30-a ediții a Galei Premiilor UNITER, este onorat cu Premiul pentru dezvoltarea spectacolului de muzical în România.

Virgil Ogășanu – Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2022

Virgil Ogășanu se face remarcat prin cariera sa ce a atins un număr remarcabil de 57 de ani pe scena Teatrului Bulandra din București, devenind cel mai longeviv actor al teatrului. În acest an aniversar, este recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate în cadrul GALEI PREMIILOR UNITER, care va avea loc luni, 4 iulie, de la ora 21.00, la Palatul Culturii din Bistrița (Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”).

1 2 3 22