9 martie. Cu gândul la Ion Caramitru

Astăzi Ion Caramitru ar fi împlinit 81 de ani. Câteva gânduri din partea scenografului Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.

9 martie. Cu gândul la Ion Caramitru

„Atât de mult mi-ar plăcea să putem umple paginile doar cu gânduri și simțăminte, fără să scriem pe ele cuvinte de care ne e teamă pentru că poate le-au luat locul altora mai potrivite… Aș lasă nu o pagină, ci o carte plină doar de gânduri care să vorbească despre tine, Pino, fără să îmi fie teamă că nu am scris tot, că am omis ceva sau că nu am reușit să te cuprind în plinul tău… Pino, știu că ciclul vieții nu se schimbă. Știu că oamenii se nasc, trăiesc și mor, știu că în interiorul acestui ciclu se petrec toate evenimentele care ne influențează existența, care lasă urme nu doar în noi, ci și în cei cu care ne-am intersectat… știu toate astea, Hamlet, dar mai știu și cât de săraci rămânem, cât de singuri și cât de … caut cuvântul, dar realizez că el nu s-a inventat… cum se numește omul care a rămas fără prieten?

Este ora 00:30… cândva te sunam, acum îți scriu, cândva îți uram la mulți ani, acum îți scriu, cândva Pino, cândva-ul ăsta în care se transformă orice mâine…

Cândva Pino, să ne povestești ce s-a mai întâmplat cât am lipsit…

Nu îți mai pot spune clasicul „la mulți ani”, dar îți pot spune cu certitudine „pentru mulți ani”.

Pentru mulți ani, Pino, în sufletele și în amintirea noastră. Pentru mulți ani în istoria teatrului. Pentru mulți ani în cultura românească.”

 

Dragoș Buhagiar, președintele UNITER