Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, ediţia 2011

Iniţiată şi organizată din anul 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor.

Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, ediţia 2011

 

 

În fiecare an punctul culminant al Campaniei este un spectacol de caritate oferit de mari artişti pentru mai vârstnicii colegi. Un semn de reverenţă şi de neuitare.

 

În fiecare an aproape toate instituţiile teatrale din România participă la Campanie prin programarea unui spectacol din repertoriul propriu în preajma zilei de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului.

 

Începând cu anul 2010 spectacolul de caritate din cadrul Campaniei are loc la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, toate încasările fiind donate în Fondul de Solidaritate Teatrală.

 

Artiştii care au făcut donaţii financiare în contul Campaniei sunt: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Dragoş Buhagiar, Margareta Pâslaru.

 

Partenerii constanţi ai Campaniei sunt Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Fundaţia Raţiu din Marea Britanie.

 

Dincolo de momentul de vârf al vizibilităţii Campaniei, aceasta se desfăşoară pe tot parcursul anului prin corespondenţa cu instituţiile teatrale ce recomandă artiştii din ţară aflaţi în dificultate, strângerea dosarelor medicale, analiza acestora de către Comisia socială înfiinţată la UNITER, precum şi deciziile financiare şi asigurarea unui număr de patru tranşe financiare pe parcursul unui an destinate artiştilor vârstnici.

 

 

Beneficiarii

 

Beneficiarii sunt rezidenţi în toată ţara, artişti pensionari care au venituri mici şi o sănătate precară. Selecţia persoanelor ajutate se face pe baza unei cereri fundamentate printr-un dosar medical care conţine actele medicale doveditoare ale stării de sănătate, talonul de pensie şi recomandarea teatrului de provenienţă. Dosarele sunt analizate de o comisie socială din care face parte şi un doctor de medicină generală. Artiştii beneficiari ai acestor ajutoare financiare sunt pensionari cu vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani, mulţi dintre ei neavând familie sau alt sprijin.

 

Anual, prin intermediul Campaniei, sunt ajutaţi financiar un număr aproximativ de 100 de artişti din toată ţara , care primesc un ajutor financiar cuprins între 500 – 2000 de lei.

 

Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” se alătură celuilalt program al UNITER – Casa Artistului, prin care se asigură şi asistenţă socială, diverse servicii, dar şi suport moral artiştilor vârstnici.

 

Membrii comisiei sociale sunt: Ion Caramitru, dr. Sandu Mihai Cociaşu, Sanda Manu, Ilinca Tomoroveanu, Virginia Mirea, Emil Boroghină şi Mugur Arvunescu.

 

 

Modalităţi de participare la Campania „Artiştii pentru artişti”

  • donaţii financiare în contul special al Campaniei, pe tot parcursul anului
  • formularul de 2 % din venitul global
  • participare prin servicii şi produse