Cezara Munteanu, actriță: „Mergem la teatru pentru că avem nevoie să ne reamintim lucruri”

HAI LA TEATRU! UNITER continuă campania prin care artiștii vă invită să veniți la teatru, să vă convingeți că teatrul românesc are nu doar un mare trecut, ci și un mare prezent și, mai ales, un mare viitor. Astăzi ne răspunde actrița Cezara Munteanu.

Cezara Munteanu, actriță: „Mergem la teatru pentru că avem nevoie să ne reamintim lucruri”

ACTRIȚA RECOMANDĂ… 

Cezara, în ce spectacole joci în această stagiune, unde și de ce să le vedem?
„Slugă la 5 stăpâni” la Universitatea Populară Ioan I.Dalles, spectacol scris şi regizat de Mihai Gruia Sandu. Acesta a fost realizat în urma modului de Commedia Dell’Arte de la UNATC. „Slugă la 5 stăpâni” este spectacolul nostru de dizertaţie şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să îi găsim o „căsuţă”. Este o mare bucurie de fiecare dată când îl jucăm, are o energie cu totul deosebită și de aceea ar trebui să vină oamenii să-l vadă, ca să se bucure și ei!

UAU”, la Cuibul Artiştilor, spectacol în care m-am reîntâlnit cu mulţi colegi de facultate, ceea ce mi-a oferit un sentiment foarte plăcut. Este foarte frumos să lucrezi alături de colegii tăi din școală. E un spectacol cu care am experimentat bucuria de a juca de două ori pe seară, ceea ce credeam că mă va epuiza, dar de fapt m-a umplut de energie.

„Un cuplu ciudat”, în regia Dianei Păcurar, spectacol care a avut premiera stagiunea trecută la Teatrul Elisabeta şi cu care suntem hotărâţi să străbatem ţara şi să îl jucăm şi pentru publicul din provincie. Acesta este al doilea spectacol în regia Dianei în care joc și mă bucură enorm să văd cum tânăra generație de regizori crește și se face afirmată. „Un cuplu ciudat” te scoate din zona de confort și te face să îți depășești limitele și să adaugi puțină nebunie în viața ta. Viața nu ar fi distractivă, dacă nu am adăuga acest gram de nebunie și acest spectacol îți reamintește să o faci!

„Fotograful unirii”, în regia lui Felix Crainicu, spectacol care a fost realizat pentru celebrarea centenarului, prin intermediul căruia am vrut să transmitem povestea lui Samoilă Mârza generaţiilor care au avut ocazia să trăiască în acea perioadă, dar şi pentru tinerii noştri care merită să cunoască cine a scris istorie în țara noastră. Spectacolul s-a jucat la CCUNB şi acum se joacă la teatrul Arte Dell’Anima.

„Caragiale Express”, în regia Dianei Păcurar, spectacol care s-a jucat la Godot Café-Teatru şi acum îşi caută o nouă casă. De îndată ce găsim noul loc voi da de știre. Este un spectacol care îmi este foarte drag… Este imposibil să nu-l iubești pe Caragiale. Este ocazia perfectă să petreci timp cu familia și cu Caragiale.

„Fugato Labile pour Camille Claudel”, în regia Lianei Ceterchi, un spectacol care ilustrează viaţa marei sculptoriţe Camille Claudel, spectacol pe care am avut onoarea de a-l juca peste hotare şi care în Bucureşti se joacă în diferite locații.

Acestea sunt spectacolele în care am norocul să mă joc. Oamenii ar trebui să vină să le vadă pentru că suntem tineri, avem extrem de multă energie bună de oferit, entuziasm, suflet curat și dacă ei vin să ne vadă, o să creștem și noi mari!

Un alt spectacol pe care îl recomanzi, dar în care nu joci.
„Lungs”, la Teatrul Act. Îl recomand cu inima, sufletul și întreaga ființă. Am văzut acest spectacol acum un an și mărturisesc că de atunci și până acum nu am mai văzut un spectacol care să mă emoționeze, să mă poarte prin atâtea camere ale sufletului meu și să mă bucure atât de mult. Astfel de spectacole mi-ar plăcea să văd mereu când mă duc la teatru! Cei doi actori, Liviu Romanescu și Denisa Nicolae, demonstrează că nu ai nevoie decât de două scaune și o masă ca să faci un spectacol foarte bun! De văzut!

Un actor, coleg cu tine, care îți place.
Codrin Boldea.

O actriță, colegă, care îți place.
Rusalina Bona.

Un regizor de urmărit. De ce?
Încă din liceu am fost fascinată și am urmărit spectacolele domnului Andrei Șerban, dar dumnealui este deja o legendă, astfel că voi spune despre alt regizor pe care îl admir și cu care mi-ar plăcea să lucrez: Vlad Cristache.

„Slugă la 5 stăpâni” la Universitatea Populară Ioan I.Dalles

Un motiv pentru care să mergem la teatru...
Mergem la teatru pentru că avem nevoie să ne reamintim lucruri, să ne oglindim în faptele de pe scenă, să ne purificăm, să ne descărcăm, să oferim și în schimb să primim, să ne bucurăm, să aflăm povești noi, să admirăm performanța. Pur și simplu să mergem pentru că face parte din viață și acolo este o bucățică de viață!

CELE MAI…

Cel mai bun sfat primit până acum.

Să ai răbdare!

Cea mai neobișnuită întâmplare trăită pe scenă.
S-a întâmplat când eram în ultimul an la liceu, eram la Festivalul Florian Pitiș cu trupa de teatru din care făceam parte (Atelierul de teatru), trebuia să jucăm spectacolul „Deșteptarea primăverii”, știam că e ultima reprezentație, și tot ce îmi aminteam la sfârșitul spectacolului era doar momentul în care am pășit pe scenă pentru prima scenă. În rest nu îmi aminteam nimic, parcă aș fi fost într-o transă, am trăit și am jucat atât de intens, că am uitat complet de mine. Ciudat și frumos.

Cel mai provocator spectacol de până acum, pentru tine.
„Chicago”! Prima experiență cu musicalul în adevăratul sens al cuvântului. O provocare, o experiență din care am învățat foarte mult și în urma căreia am ajuns să gust din acest gen de care m-am îndrăgostit iremediabil.

Cel mai dificil moment pentru tine, în teatru.
Din fericire nu am simțit nimic din experiența de până acum ca fiind prea dificil de depășit. Cu încredere, răbdare și sinceritate se rezolvă tot. Depinde cum ne raportăm noi la situație. Sunt iremediabil optimistă!

Cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat de când ești actriță.
De fiecare dată când joc simt că mi se întâmplă ceva minunat, iar atunci când ies la aplauze și privesc chipurile spectatorilor îmi dau seama că cel mai bun lucru chiar mi s-a întâmplat!

Cea mai interesantă întâlnire pe care ai avut-o în teatru. De ce aceea?
Fiecare întâlnire în teatru a fost pentru mine extrem de importantă și interesantă, pentru că fiecare m-a ajutat să îmi construiesc drumul în acest domeniu. Sunt mulți oameni buni și minunați cu care am avut ocazia să lucrez, de la care am învățat foarte multe și fiecare dintre aceste întâlniri rămâne imprimată în sufletul meu și mă ajută să merg mai departe. Atunci când sunt în impas îmi amintesc de unul dintre acești oameni frumoși: Lenuș Teodora Moraru, Gelu Colceag, Adrian Titieni, Narcisa Mocanu, Liviu Chițu și mulți alții.

Mergem la teatru ca să ne oglindim în faptele de pe scenă, să ne purificăm, să ne descărcăm, să oferim și în schimb să primim, să ne bucurăm, să aflăm povești noi, să admirăm performanța.”
Cezara Munteanu, actriță