Cosmin Dominte: „Sunt un fel de tren cu mai multe vagoane”

Cosmin Dominte este absolvent al UNATC “I. L. Caragiale” promoţia 2013, clasa coordonată de prof. univ. dr. Adrian Titieni. A fost selecţionat la Gala HOP, eveniment ce va avea loc între 8 şi 11 septembrie, la Costineşti, la secțiunea “Grup”, cu textul “Dialog cu policandrul” de Grigore Cugler, iar la “Individual” cu “Vacanță la mare” de Theo Herghelegiu.

Cosmin Dominte: „Sunt un fel de tren cu mai multe vagoane”

INTERVIURILE HOP www.uniter.ro îi prezintă pe tinerii actori care au câștigat preselecția de la București. Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.

banner-bun

Ai avut emoţii la preselecţie?

Cosmin Dominte: Deloc. Mi-am propus să mă distrez și exact asta am făcut. Am avut doar sentimentul acela de bucurie că am ocazia să mă joc.

Ai mai fost și în anii trecuţi la HOP?

Nu am mai fost niciodată la Gala HOP. Este prima dată când particip.

Ce ţi-a spus juriul şi cum ţi s-au părut opiniile referitoare la prestaţia ta?

La “Individual” nu mi-au spus absolut nimic, iar la ”Grup” ne-au vorbit despre niște mici reglaje și strângeri de șuruburi, ca să zic așa. Bineînțeles că vom ține cont de ele! Să nu mai spun că eram și noi pe aceeași lungime de undă și am intuit că ne vor vorbi despre chestiile în cauză, pentru că simțeam același lucru.

În ce spectacole ai jucat sau joci în prezent? Ce roluri ai interpretat până acum?  Există unul care îţi place în mod deosebit?

În prezent, joc în “Omul Pernă” în regia lui Florin Grigoraș, alături de colegii mei Rareș Andrici, George Lepădatu și Tudor Andronic, unde îi dau viață detectivului Tupolski.

Iubesc spectacolul ăsta, are un loc aparte în inima mea. Vom aniversa trei ani de “Omul Pernă” în câteva luni. De asemenea, mai joc în “Revizorul” în regia lui Felix Alexa, unde sunt bodyguard-ul primarului. E o experiență frumoasă! Am ocazia să mă scald în energia unor actori extraordinari, care au “acel ceva” care te face să-ți dorești să excelezi alături de ei. Mai există și alte spectacole, dar nu voi vorbi despre ele până nu vor vedea lumina zilei în mod oficial. Sunt superstițios la capitolul ăsta.

Cât despre rolurile interpretate până acum, când vine vorba de teatru, cât mai concis ar fi așa: “Trilogie belgrădeană” (Biliana Srblianovici) – Miloș, “Visul unei nopți de vară” (W.Shakespeare) – Meșterul Fundulea, “Largo Desolato” (Vaclav Havel) – Agentul, “Ivanov” (A.P. Cehov) – Lebedev, “Platonov” (A.P. Cehov) – Osip, “Pescărușul” (A.P. Cehov) – Dorn, “O noapte furtunoasă” (I.L. Caragiale) – Chiriac, “Cartofi prăjiți cu orice” (Arnold Wesker) – caporalul Hill, “De veghe în lanul de secară” (dramatizare după J.D. Salinger – liftierul, “Privește înapoi cu mânie” (John Osborne) –  Cliff.

Acestea sunt personajele cărora le-am dat viață până acum. Îmi plac toate, dar dacă e să aleg “în mod special”, aș avea trei de care nu cred că m-aș sătura vreodată: detectivul Tupolski, Osip și meșterul Fundulea.

Care sunt actorii români pe care îi admiri?

Este o întrebare la care nu am un răspuns concret. Îmi plac toți cei care au sau au avut un cuvânt de spus în meseria aceasta datorită aptitudinilor, seriozității, dedicării și dragostei față de…

Ce actriță/ actor străin îți place? De ce?

Nu am unul în mod special. Sunt multe filme minunate, roluri extraordinare și actori geniali, pentru a mă limita la unul.

De ce te-ai făcut actor?

Pentru că am fost hamal, zugrav, barman, lucrător în producție publicitară și trezorier responsabil de tezaurul a patru județe, dar nu mi-am găsit echilibrul decât făcând ceea ce fac acum. Actualmente sunt un fel de tren cu mai multe vagoane – actor, muzician, campion național la poezie (Slam Poetry), iar actorul din mine este cumva locomotiva. Este bucata principală din puzzle-ul vieții mele. Este cheia care mi-a descuiat toate celelate laturi.

Cum te visezi peste cinci ani? Dar peste 10?

Habar n-am!

Îți mai amintești cum a fost prima zi de facultate?

Da! Gaudeamus, microfoane, discursuri, strigări de catalog, flori, entuziasm, bere.

O amintire semnificativă din anii de facultate?…

Am multe amintiri frumoase, dar am și neplăcute. Cred că mai degrabă anii de facultate sunt o amintire semnificativă pentru mine, ca un întreg. Nu pot să identific un singur moment. Am în mine frânturi de stări și sentimente pe care le-am avut în anii ăia. Nu am un moment clar definit pe care să îl extrag, să îl scot în față și să zic “Gata! Ăla e!”.

Ce ți se pare cel mai greu în această profesie?

Situația și lipsa de respect aferente titulaturii de “tânăr actor” și viteza cu care se încearcă a se progresa.

Ai de făcut vreun reproș profesorilor din acești ani de școală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume vei începe?

Cui am avut de făcut, i-am făcut la momentul oportun. Când vine vorba de schimbare, aș începe prin a micșora prăpastia dintre cum zicem că e și cum este, de fapt.

Ce rol ți-ar plăcea să ți se ofere în viitorul apropiat?

Nu știu. Chiar nu m-am gândit la asta. De regulă, le las să vină spre mine și găsesc în fiecare ceva care să mă intrige. Toate au ceva special, ascuns acolo, dacă sapi îndeajuns de adânc.

 

Dacă s-ar fi dat note la preselecția HOP, iar tu ai fi fost în juriu, ce notă ți-ai fi dat?

Haha! 10 cu felicitări!

Foto: Andrei Gîndac

vp

În zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c. UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: Radu Afrim, Dorina Chiriac, Radu Iacoban, Gabi Lupu și Iris Spiridon.

Anul acesta, cei 27 de tineri concurenţi aspiranţi, la Costineşti, la titlul de „Cel mai bun tânăr actor” vor fi priviţi şi notaţi de: actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.

8 – 11 septembrie. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Radu Afrim.