Cu ce rămânem după Gala Premiilor UNITER 2018

Ca de fiecare dată, la capătul unui eveniment de amploare, rămân amintiri – cuvinte, emoții, imagini întipărite în minte. Scurt bilanț al celor mai importante momente, la finalul Galei Premiilor UNITER din acest an.

Cu ce rămânem după Gala Premiilor UNITER 2018

La 100 de ani de la Marea Unire, Gala Premiilor UNITER s-a mutat la Alba Iulia, chiar în Cetatea Alba Carolina. Printre picături de ploaie și camere foto, invitații – actori, regizori, oameni de teatru – au pășit pe covorul roșu în seara de 7 mai 2018, pentru cea de-a XXVI-a ediție a evenimentului. Prezidată ca în fiecare an de Ion Caramitru (foto), Gala a adus pe scenă personalități marcante ale teatrului românesc, dar și actori la început de drum.

Recompensată cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, actrița Ileana Stana-Ionescu a urcat pe scenă fermecând audiența în fața căreia a ținut să precizeze: „Dragii mei, vreau să vă spun ceva. Eu am fost premiantă la liceu în fiecare an și am luat premiul I. Și am multe, multe plăceri în legătură cu asta. Dar așa ceva, cum este în seara asta, n-am trăit niciodată. Și mă bucur atât de mult că sunteți lângă mine și o să sărbătorim – nu e bine spus că o să sărbătorim, o să facem o mare festivitate din această premiere, încât voi fi fericită până mor. Vă mulțumesc!”.

Ileana Stana-Ionescu

Minute mai târziu, artistul Ioan Bocșa a urcat pe scena Galei oferind publicului un cântec din partea locului.

Alteța Sa Regală Principesa Ileana a României a înmânat premiul pentru Cea mai bună piesă a anului, 50 de secunde, semnată de Daniel Oltean. Când nu scrie dramaturgie, autorul este procuror DIICOT la Târgu-Mureș. Cu un discurs cu umor, acesta i-a dedicat premiul soției sale – actrița Mihaela Mihai.

Aflat în juriul Premiilor UNITER din acest an, scenograful Dragoș Buhagiar a urcat pe scenă pentru a-i înmâna premiul pentru întreaga activitate în scenografie lui Doru Păcurar, care a pășit cu emoție și modestie în fața publicului.

Marius Mihalache Band

Între două premii, Marius Mihalache Band, formația faimosului țambalist care a cucerit scena internațională a muzicii, cântând cu Gloria Gaynor sau Nina Simone, a întreținut atmosfera printr-un show de excepție.

Premiat pentru scenografia spectacolului Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet în regia Yuri Kordonsky (câștigătorul premiului pentru Cea mai bună regie), Helmut Stürmer a urcat pe scenă alături de Ioana Popescu, care semnează costumele și desenele în nisip live, și a ținut să menționeze: „Mă bucur că am rezistat la concurența generației tinere de scenografi, pe care o admir și o respect. Calitatea scenografiei tinere românești este în vădită creștere, dar în momentul de față în mare pericol de a fi stopată de problemele de bugetare a producțiilor. Apelez la cei care hotărăsc soarta scenografiei românești viitoare să regândească posibilitățile de finanțare ale decorurilor, ale bugetelor puse la dispoziția creatorilor de imagini teatrale”.

Marina Constantinescu (într-o ținută Doina Levintza) și Ion Caramitru

Premiul președintelui UNITER, Ion Caramitru, a mers în acest an către criticul Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Național de Teatru. În discursul său, aceasta a mulțumit echipei sale adăugând în aplauzele celor prezenți: „Aș vrea să spun că noi nu am fi fost astăzi aici dacă în România nu existau oameni ca Doina Cornea”.

Mariana Mihuț a ales să-i dedice nepotului său, Mircea Rebengiuc, premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, care i-a revenit pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul Regele moare, în regia lui Andrei și Andreei Grosu. Același spectacol i-a adus lui Victor Rebengiuc premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, actorul recunoscând că și-ar fi dorit sincer ca premiul să fie câștigat de un coleg de breaslă mai tânăr.

George Banu și Mariana Mihuț

In absentia, actorul Anton Tauf a fost recompensat pentru întreaga activitate, premiul fiind anunțat de actrița Ana Ularu, membră a juriului, care nu a ezitat să îl prezinte drept un frumos rebel. La rândul său, actorul a trimis o emoționantă scrisoare.

Du-mă fericire-n sus – cu nelipsita-i chitară, cu nelipsita-i pălărie, Nicu Alifantis a fost un alt invitat de neuitat la Gala de la Alba Iulia.

Horațiu Mălăele

Horațiu Mălăele a fost recompensat de UNITER cu premiul de excelență, premiu prezentat de Marina Constantinescu, care a purtat publicul prin cariera uluitorului actor. La rândul său, acesta a oferit celor prezenți în sală un scurt spectacol, deși nu a rostit mai mult de câteva cuvinte. „Mulțumesc familiei mele pentru dragoste, prietenilor mei pentru întreținere, dușmanilor – pentru reținere, și mai presus de toți și toate, mulțumesc publicului meu fără de care acum aș fi vândut cartofi în piața mare a Târgu Jiului”.

Gala s-a încheiat într-o notă efervescentă, prin prezența pe scenă a regizoarei Ada Lupu, directoarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, care a ridicat, cu un entuziasm molipsitor, premiul pentru Cel mai bun spectacol, obținut de Rambuku, montat de Mihai Măniuțiu la teatrul timișorean. Premiul a fost înmânat de ministrul Culturii, actorul George Ivașcu.

George Ivașcu și Ada Lupu

Sunt numai câteva momente din seara zilei de 7 mai, când la Alba Iulia s-a desfășurat Gala Premiilor UNITER 2018. Puteți vedea lista completă a câștigătorilor și puteți urmări întregul eveniment aici.

Foto: Florin Biolan